Mainos

Pohjoismaat peräävät Thaimaalta selvitystä varoitusjärjestelmän pettämisestä

Thaimaan-vierailullaan uhrientunnistuskeskuksessa käyneet Pohjoismaiden pääministerit haluavat kuulla, miksi varoitusta hyökyaallosta ei tullut maanjäristyksen tapahduttua.

Kolmen Pohjoismaan - Suomen, Ruotsin ja Norjan - pääministerit vaativat Thaimaalta selvitystä siitä, miksi tuhoisasta hyökyaallosta ei varoitettu ajoissa. Ruotsin, Norjan ja Suomen pääministerit ovat vierailleet tänään Thaimaan tuhoalueella.

Tiukimmin arvostelua esitti Ruotsin pääministeri Göran Persson.

-Haluamme nähdä tutkimuksen katastrofivaroituksesta, Persson sanoi Phuketissa tiedotustilaisuudessa Matti Vanhasen ja Norjan pääministerin Kjell Magne Bondevikin kanssa.

-Maanjäristys tapahtui kauan ennen tsunamia (hyökyaaltoa). Miksi varoitusta ei ollut? Kuka siitä oli vastuussa? Thaimaan pääministeri kertoi, että he ovat aloittaneet tutkimuksen, ja se on tervetullut, Persson totesi.

Ruotsi kärsi hyökyaalloissa koviten, sillä melkein tuhannen ruotsalaisen pelätään kuolleen. Suomalaisia tuhoalueilla on kadoksissa yhä 174. Pääministeri Vanhasenmukaan valtaosa Aasian hyökyaallon vaatimista suomalaisuhreista voidaan ilmeisesti tunnistaa, joskaan suomalaiset tutkijat eivät uskalla tätä vielä luvata.

-Paikallisten viranomaisten arvio on, että vain muutama sata (Thaimaan kaikista) viidestätuhannesta uhrista olisi kadonnut kokonaan. Olisi siis odotettavissa, että selvästi yli puolet suomalaisista kadonneista tunnistettaisiin ja saataisiin palautettua Suomeen, sanoi uhrientunnistuspaikalla Thaimaan Takua Passa vieraillut Vanhanen.

Myös Thaimaan pääministeri Thaksin Shinawatra arvioi eilen, että kuolonuhreista vain 600-700 jäisi ikuisesti kadoksiin.

Uhrientunnistustyö yhä aluillaan

Tällä hetkellä kukaan ei tarkalleen tiedä, kuinka paljon ruumiita odottaa tunnistusta buddhalaistemppelissä, josta on tehty uhrientunnistuskeskus. Varsinaisen tunnistustyön tekevät temppelin sisällä kansainväliset ryhmät - joukossa myös 15 hengen suomalaisryhmä -, mutta ulkopuolella olevien, valkoisiin kylmäkontteihin varastoitujen ruumiiden määrää ei osaa kukaan arvioida.

-Luvut ovat aamu- ja iltapäivällä erilaisia, sanoi varjossa temppelin ulkopuolella lepohetkeä valkoisissa suojavaatteissaan viettänyt rikosylikonstaapeli Pia Käki.

Kukaan ei myöskään tällä hetkellä pysty arvioimaan sitä, kuinka kauan kestää, ennen kuin kaikki ruumiit on tunnistettu. Työ vie joka tapauksessa kuukausia, arvioivat suomalaiset asiantuntijat. Thaimaan viranomaisten mukaan tunnistamatta on yhä pari tuhatta ruumista.

Tunnistaminen nopeutuu parin viikon päästä

Tunnistamiseen tulee pääministeri Vanhasen mukaan vauhtia parin kolmen viikon päästä, kun rypäs dna-näytteitä valmistuu. Sen jälkeen näytteitä päästään vertaamaan muun muassa hammaskarttoihin.

-Omaisille tämä on pitkä aika. Toisaalta on erittäin tärkeää, että tunnistaminen on varmaa, ettei jälkeenpäin käy ilmi, että Suomeen on tuotu väärin tunnistettu ruumis, muistutti Vanhanen.

Uhrien tunnistamista vaikeuttaa tällä hetkellä se, että jotkut ruumiit ovat kolmen viikon jälkeen jo huonossa kunnossa. Joissain tapauksissa esimerkiksi sukupuolta on enää vaikea määrittää pelkkien ulkoisten tuntomerkkien perusteella. Pääministeri kuvaili vierailua seuranneille toimittajille myös omia tuntojaan tunnistuspaikalla.

-Tämä on täysin käsittämätön, valtavan raskas hetki. Voi hyvin tiedostaa, kuinka rankkaa tämä työ näissä olosuhteissa on suomalaisille ja muidenkin maiden tutkimusryhmille, hän totesi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 17.01.2005)

(17.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.