Mainos

Pohjoisen Saimaan norppapopulaatio uhkaa kuihtua

Saimaannorppa on vaarassa hävitä Saimaan pohjoisosista.

Metsähallituksen kevään norppalaskennoissa ei löytynyt taaskaan yhtään kuuttia järven pohjoisosan Orivedeltä. Edellisen kerran Oriveden pieneen populaatioon syntyi kuutti viisi vuotta sitten. Metsähallituksen suojelubiologi Tuomo Kokkonen arvioi, että Oriveden norppien kohtaloksi saattaa koitua se, että vuonna 2002 syntyneet kaksi kuuttia hukkuivat kalaverkkoihin.

Nyt Oriveden norppien viimeinen toivo näyttää olevan se, että alueelle tulee uusia norppia muualta Saimaalta. Kokkosen mukaan tälle ei pitäisi olla estettä, mutta pohjoisen norpat eivät juuri näytä saaneen täydennystä etelästä.

Saimaannorpan ydinalueella Haukivedellä ja Pihlajavedellä kevään pesintä näyttää onnistuneen kohtuullisesti lämpimästä talvesta huolimatta. Laskennoissa löytyi 46 elävää kuuttia ja 5 kuollutta. Tämä on hieman vähemmän kuin keskimääräisenä keväänä. Melko hankalista pesimisoloista huolimatta poikaskuolleisuus ei näytä nousseen kovin suureksi.

Kokkosen mukaan on kuitenkin mahdollista, että osa kuolleista kuuteista on jäänyt myöhään sataneen lumen alle. Siten kuolleita kuutteja voi löytyä lisää myöhemmin.

Tämän kevään kuuttien suurin vaara ovat kalaverkot. Kokkonen kertoo, että emon vieroittamat, kalastusta harjoittelevat kuutit saattavat uida ahventen ja särkien perässä mataliin lahtiin ja siten mökkiläisten verkkoihin.

- Toivottavasti kalastajat malttavat käyttää keväällä ja alkukesällä katiskoita verkkojen sijasta, Kokkonen evästää.

Noin sata saimaalaista vesialueen omistajaa onkin kieltänyt kuuteille vaarallisen kalastuksen vesillään kesäkuun loppuun saakka.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.