Mainos

Pohjois-Lapissa ennätysohuet jäät

Koko maassa on ajankohtaan nähden tavallista heikommat jäät. Lauhat ilmat ovat pitäneet myös merialueet osittain sulina.

Pohjois-Lapin jäät ovat ajankohtaan nähden ennätyksellisen ohuita. Kevojärven ja Inarinjärven mittauspaikoilla jäät ovat jopa 15 senttimetriä keskiarvoa ohuempia. Näin ohutta järvien jää ei ole ollut joulukuun toisella viikolla kertaakaan 45 vuoden aikana.

Myös muualla Lapissa ja Pohjois-Suomessa jäät ovat keskimääräistä ohuempia.

Etelässä isoimmat järvet ovat edelleen sulia. Jäätymistä on viivästyttänyt koko maassa leuto sää ja talven myöhästyminen. Ilmatieteen laitoksen mukaan niin sanottu terminen talvi on eteläisessä Suomessa myöhässä noin kaksi viikkoa.

Terminen talvi katsotaan alkaneeksi, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nolla-asteen alapuolelle. Suomen ympäristökeskus varoittaa koko maassa ajankohtaan nähden tavallista heikommista jäistä.

Myös merijäätä normaalia vähemmän

Lauha sää on pitänyt myös merialueet suurelta osin sulina. Ohutta, 5-15 senttimetrin paksuista jäätä on havaittu pohjoisella Perämerellä sisäsaaristossa. Myös Suomenlahden sisäosissa on samanlaista jääpeitettä.

Merentutkimuslaitoksen mukaan 30 vuoden keskiarvoon verrattuna myös merijäätä on nyt selvästi vähemmän.

Vedet tulvakorkeuksissa Uudellamaalla

Uudellamaalla sateet ja lämmin sää sai järvet ja joet tulvimaan viikonloppuna. Korkeimmillaan vedenpinnat olivat eilen iltapäivällä. Sen jälkeen vedet ovat laskeneet kymmeniä senttejä.

Uudenmaan ympäristökeskuksesta kerrotaan, että muiden muassa Vantaanjoen, Keravanjoen ja Lepsämänjoen virtaamat ovat kuitenkin edelleen ajankohtaan nähden suuret.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.