Mainos

Pohjois-Korean ohjuskiistaan ei näköpiirissä ratkaisua

Pohjois-Korean viimeviikkoisista ohjuskokeista syntyneeseen selkkaukseen ei ole näköpiirissä diplomaattista ratkaisua.

Yhdysvaltain Pohjois-Korean lähettilään Christopher Hilliin mukaan Kiinan neuvotteluista Pohjois-Korean kanssa ei ole ilmaantunut rohkaisevia tuloksia. Kiina jatkaa kuitenkin neuvonpitoa, Hill kertoi Pekingin-vierailullaan.

Hän varoitti Pohjois-Korean päätyvän eristyksiin, jollei se palaa kiistanalaista ydinohjelmaansa koskeviin kuusikantaneuvotteluihin. Kahdenkeskiseen vuoropuheluun Yhdysvallat ei aio suostua, Hill tähdensi.

Pohjois-Korea puolestaan uhkasi Japania tuhoutumisella, jos se turvautuisi ennaltaehkäisevään sotilasiskuun Pohjois-Koreaa vastaan, hallitsevan työväenpuoleen äänenkannattaja Rodong Sinmun kirjoitti keskiviikkona. Kannanotto viittasi Japanin hallinnon edustajien julkiseen puntarointiin siitä, olisiko ennaltaehkäisevä isku vastoin maan perustuslakia.

Etelä-Korea on vaatinut jyrkin sanoin pohjoista naapuriaan pidättäytymään enemmistä ohjuskokeista. Se vaatii Pohjois-Koreaa myös palaamaan kuusikantaneuvotteluihin. Koreoiden edustajat neuvottelevat tänään ensi kertaa sen jälkeen kun Pohjois-Korea teki viime viikolla ohjuskokeen, joka on tuomittu laajasti maailmalla. Neuvotteluja käydään Pusanissa Etelä-Koreassa.

Japani esitti ohjuskokeen jälkeen YK:n turvallisuusneuvostolle pakotetoimia Pohjois-Koreaa vastaan, mutta Kiina on vihjannut, että se tyrmäisi esityksen YK:ssa. Kiina kehotti tänään Yhdysvaltoja luopumaan talouspakotteistaan, joihin se on ryhtynyt Pohjois-Koreaa vastaan talousrikosepäilyjen takia. Yhdysvallat ei puolestaan tue Kiinan vaihtoehtoista päätöslauselmaesitystä, jossa ohjuskoe tuomittaisiin ilman pakotetoimia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.