Mainos

Pohjois-Korea panttasi edelleen Kim-tietoa

Pohjois-Korealta on odotettu turhaan "tärkeää ilmoitusta". Maata ja sen liikkeitä tarkkailevien eteläkorealaisten viranomaisten mukaan kaikki näytti sujuvan tavalliseen tapaan eristäytyneessä kommunistivaltiossa.

- Kaikki pohjoisen uutislähetykset sekä kansainväliset ja kotimaiset tapahtumat sujuvat normaalisti. Meillä ei ole mitään kerrottavaa puhemies Kim Jong Ilin terveyteen liittyen, sanoi Etelä-Korean jälleenyhdistymisestä vastaavan ministeriön edustaja.

Japanilaiset viestimet vihjasivat viikonvaihteessa, että Pohjois-Korealta odotettiin tärkeää ilmoitusta tänään. Viestinten mukaan pohjoiskorealaisia diplomaatteja oli kehotettu pysyttelemään tavoitettavissa ja valmistautumaan mahdollisesti Kimin terveydentilaa koskevaa ilmoitusta varten.

Ainoa tavallisuudesta poikkeava asia maanantaina oli Pjongjangissa pidetty taloustilannetta kartoittanut erityiskokous. Heikon tuottavuuden ohella Pohjois-Korea kamppailee vakavan elintarvikepulan kourissa. Maailman elintarvikeohjelman mukaan lähes kuusi miljoonaa pohjoiskorealaista tarvitsee tänä vuonna ulkomaista ruoka-apua.

Seuraajaehdokasta ei nimetty

Huhut Kimin sairaudesta ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun hän jättäytyi syyskuun alussa pois Pohjois-Korean 60-vuotisjuhlaparaatista. Eteläkorealaisten viranomaisten mukaan Kim sai aivoverenvuodon jo elokuun puolivälissä ja hänen uskotaan joutuneen aivoleikkaukseen.

Pohjois-Koreassa Kimin terveysongelmat on kiistetty. Hän ei ole kuitenkaan esiintynyt julkisuudessa elokuun jälkeen.

Kimin terveydentilaa seurataan erityisesti ulkomailla hyvin tarkkaan, koska hän ei ole nimittänyt itselleen seuraajaa. Jos Kim yllättäen kuolisi ilman seuraajaa, ydinasevaltion pelätään ajautuvan kaaokseen ja jopa luhistuvan.

Tarkkailijoiden mukaan todennäköisin vaihtoehto Kimin kuoleman jälkeen on, että maata ryhdytään johtamaan kollektiivisesti. Valtion keulakuvaksi nousee joko yksi Kimin kolmesta pojasta, hänen lankonsa tai yksi hänelle uskollisista nykyjohtajista. Tämän lisäksi armeija saisi hallinnossa entistä merkittävämmän aseman.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja