Pohjois-Korea ja Japani lämmittävät suhteitaan

Pohjois-Korea on pyytänyt anteeksi japanilaisten sieppausta 70- ja 80-luvuilla. Pohjois-Korea lupasi lopettaa myös ohjuskokeet.

Pohjois-Korea lupasi tänään lopettaa ohjuskokeet, pyysi anteeksi japanilaisten sieppauksia 70- ja 80-luvuilla ja ilmoitti pitävänsä oven avoinna neuvotteluille Yhdysvaltain kanssa. Lupaukset antoi Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il tavatessaan Japanin pääministerin Junichiro Koizumin Pjongjangissa Pohjois-Koreassa.

Japanin pääministeri puolestaan pyysi anteeksi Japanin siirtomaavaltaa Korean niemimaalla vuosina 1910-45. Koizumi sanoi maansa harkitsevan talousavun antamista, kun maat aloittavat uudelleen neuvottelut suhteidensa normalisoinnista.

Koizumi kertoi lehdistötilaisuudessa, että Kim oli luvannut lopettaa ohjuskokeet "määräämättömäksi ajaksi". Elokuussa 1998 Pohjois-Korea teki kokeen ballistisella ohjuksella Japanin yläpuolella, mikä herätti pelkoa Aasian itäosissa.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush oli pyytänyt Koizumia viime viikolla ottamaan esille joukkotuhoaseiden kehittämisen ja ohjusviennin. Viime talvena Bush liitti Pohjois-Korean ns. "pahan akseliin" yhdessä Irakin ja Iranin kanssa.

Pohjois-Korealla ja Japanilla ei ole diplomaattisuhteita, ja niiden solmimiseen tähtäävät neuvottelut ovat olleet umpikujassa melkein kaksi vuotta. Koizumi ja Kim allekirjoittivat tapaamisensa päätteeksi yhteisen julkilausuman ja sopivat aloittavansa lokakuussa neuvottelut maiden välisten suhteiden normalisoinnista. Ongelmana maiden välillä olivat pohjoiskorealaisten tekemät sieppaukset. Japanin mukaan 11 japanilaista siepattiin Pohjois-Koreaan 70- ja 80-luvuilla.

-Haluan pyytää vilpittömästi anteeksi, oli Kim sanonut japanilaisvirkamiehen mukaan.

Kim sanoi rangaisseensa niitä, jotka osallistuivat sieppauksiin. Vielä elossa olevat siepatut saavat pohjoiskorealaisen virkamiehen mukaan palata kotiin. Toinen ongelma maiden välillä on ollut Japanin raaka 35 vuotta kestänyt siirtomaavalta Korean niemimaalla. Koizumi pyysi sitä anteeksi.

Pohjois-Korea pitää ovea auki Yhdysvalloille

Japanin ja Pohjois-Korean suhteiden parantumisen vaikutus ulottuu laajemmalle kuin maiden välisiin suhteisiin tai Japanin sisäpolitiikkaan - eräiden tarkkailijoiden mukaan Koizumi tarvitsi diplomaattisia saavutuksia lujittaakseen asemaansa.

Maailmalla tarkattiin, tuleeko Pohjois-Korea esiin kylmän sodan aikaisesta poterostaan. Yhdysvallat halusi, että turvallisuuskysymyksissä edetään ennen kuin se tarjoaa neuvottelujen jatkamista Pohjois-Korealle. Pohjois-Korea tuli vastaan lupaamalla, ettei se kehitä pitkän matkan ohjuksia tähänastisen takarajan eli vuoden 2003 jälkeenkään. Tuosta takarajasta Pohjois-Korea ilmoitti viime vuonna.

Vuonna 1994 Pohjois-Korea lupautui jäädyttämään epäillyn ydinaseohjelmansa vastineeksi siitä, että se sai kaksi kevytvesireaktoria. Yhdysvallat on syyttänyt Pohjois-Koreaa siitä, että se on rikkonut sopimusta, kun se ei ole sallinut Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA;n asiantuntijoiden tarkastaa ydinlaitoksiaan sen selvittämiseksi, onko sillä asekelpoista plutoniumia.

-Kim sanoi, että ovi on aina auki neuvotteluille Yhdysvaltain kanssa ja hän pyysi minua välittämään tämän viestin, Koizumi sanoi tiedotustilaisuudessa neuvottelujen jälkeen.

Japanin oppositiossa olevan Demokraattisen puolueen johtaja Yukio Hatoyama arvosteli Koizumia tuoreeltaan tiistaina siitä, että tämä oli suostunut suhteiden normalisointineuvotteluihin ja tarjonnut talousapua heti, kun oli kuultu, että kuusi Pohjois-Koreaan siepattua japanilaista oli kuollut.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat