Mainos

Pohjois-Korea ei valinnut presidenttiä

Pohjois-Korean lopullinen vallanperimys antaa vielä odottaa itseään. Maan johtajaa Kim Jong-iliä ei nimitetty vieläkään maan presidentiksi.

Pohjois-Korean parlamentti, korkein kansankokous, valitsi lauantaina maan johtajan Kim Jong Ilin uudelleen vaikutusvaltaisen puolustuskomission puheenjohtajaksi. Kimiä ei kuitenkaan vastoin odotuksia valittu maan presidentiksi, mutta hänen kerrottiin saaneen samat valtuudet kuin mitä hänen isällään oli. Parlamentti sanoi puolustuskomitean puheenjohtajuuden olevan maan korkein virka ja nimitti Kimiä valtionpäämieheksi.

Pohjois-Korean uudeksi pääministeriksi nimitettiin aiempi varapääministeri Hong Song Nam. Parlamentti aloitti lauantaina ensimmäisen istuntonsa neljään vuoteen. Pohjois-Korean tiedotusvälineet kertoivat sen tehneen perustuslakiin joitakin muutoksia. Poliittiset tarkkailijat arvelivat Tokiossa, että vuonna 1972 perustettu presidentin virka on ilmeisesti lakkautettu eräänlaisena kunnianosoituksena maan perustajalle, Kim Jong Ilin isälle Kim Il Sungille, joka kuoli vuonna 1994. Myöhemmin eteläkorealaisessa lehdessä kerrottiin, että Kim Jong Il on saanut samat valtaoikeudet kuin mitä hänen isällään oli.

Kim valittiin ensimmäisen kerran puolustuskomitean johtoon vuonna 1993, pian sen jälkeen kun hänen isänsä oli jättänyt viran. Pohjois-Korean perustuslain mukaan komitea on maan korkein sotilasvaltaa edustava elin. Sillä on oikeus määrätä liikekannallepano, nimittää korkeimmat upseerit ja johtaa asevoimia.

Vaikka Pohjois-Korea on äänekkäästi rummuttanut Kimin ylistystä, tämä on ulkomaailmalle edelleen arvoitus. Hänen ääntään ei juuri koskaan kuulla radiossa tai televisiossa, häntä valokuvataan harvoin ja hänen tiedetään tehneen vain joitakin salassa pidettyjä ulkomaanmatkoja sosialistisiin maihin. Pohjois-Korea on viime vuosina kamppaillut suurten vaikeuksien kanssa. Maa on joutunut pyytämään kansainvälistä apua pahan kuivuuden ja tulvien aiheuttaman nälänhädän takia. Maantaina Pjongjang kuitenkin yllätti laukaisemalla avaruuteen satelliitin. Japani ja Yhdysvallat sanoivat aluksi Pohjois-Korean kokeilleen uutta pitkän kantaman ohjusta, mutta perjantaina Pohjois-Korea ilmoitti, että kyseessä oli raketti, joka vei satelliitin maata kiertävälle radalle. Satelliitti lähettää vallankumouksellisia hymnejä Kim Il Sungin ja Kim Jong Ilin kunniaksi, ilmoituksessa sanottiin.

Pohjois-Korea juhlii perustamisensa 50-vuotispäivää keskiviikkona. Parlamentin istunto päättyy päivää aiemmin.
(MTV3-AFP-Reuters-STT-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.