Mainos

Pohjois-Korea ei sulkenut ydinlaitosta takarajaan mennessä

Pohjois-Korealle on luvattu polttoaineapua vastineeksi kiistellyn ydinreaktorin sulkemisesta.

Kiina on kehottanut Yhdysvaltoja kärsivällisyyteen Pohjois-Korean ydinohjelmakiistassa. Pohjois-Korea ei näytä sulkevan Yongbyonin ydinlaitosta takarajaan mennessä, mutta sen toiminta päättyy Kiinan ulkoministeriön mukaan lähipäivinä.

Pohjois-Korea lupasi 13. helmikuuta, että Yongbyon ajetaan alas kahdessa kuukaudessa. Pohjois-Korealle luvattiin vastineeksi muun muassa energia-apua. Yhdysvallat vakuutti myös vapauttaneensa Pohjois-Korean jäädytettyjä tilejä, joilla on rahaa lähes 20 miljoonaa euroa.

- Kiinalaiset ovat pyytäneet meiltä malttia vielä pariksi päiväksi. Vaikuttaa siltä, että vuoropuhelu toimii ja pohjoiskorealaiset ymmärtävät, että tilit ovat jälleen heidän käytössään, kertoo Yhdysvaltain lähettiläs Christopher Hill Pekingissä.

Hill huomauttaa, että kiistan ratkaisemiseksi on tehty hartiavoimin töitä.

- Haluaisimme, että Pohjois-Korean puolella tapahtuisi samanlainen ponnistus - sellaista emme ole suoraan sanottuna nähneet.

Hill toivoo, että kuuden maan neuvotteluihin saataisiin vauhtia ennen huhtikuun loppua. Keskusteluita on käyty Pohjois- ja Etelä-Korean, Yhdysvaltain, Venäjän, Kiinan ja Japanin kesken vuodesta 2003.

Seuraava ulkoministerikokous on tarkoitus järjestää, kun Yongbyon saadaan suljettua. Laitoksen jäädyttämistä pidetään ensimmäisenä askeleena kohti ydinohjelman purkamista.

Pohjois-Korea teki ensimmäisen ydinkokeensa viime lokakuussa. Se on testannut myös pitkän kantaman ohjuksia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.