Pohjois-Korea ei ole raportoinut yhtään koronatartuntaa, Kim Jong-un julisti suojatoimien olleen "häikäisevä menestys" – asiantuntijat arvioivat, ettei väite voi pitää paikkaansa

2:04
Kim Jong-un väitti Pohjois-Korean ehkäisseen koronaviruksen "häikäisevällä menestyksellä" – valtiontelevisio julkaisi videon kokouksesta

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un väittää torjuneensa koronaviruksen aiheuttamat tuhot perusteellisesti. Asiantuntijat kuitenkin epäilevät, ettei köyhä valtio ole voinut todellisuudessa torjua virusta niin tehokkaasti kuin viranomaiset väittävät.

Pohjois-Korean valtionmedia uutisoi Kim Jong-unin kertoneen maan onnistuneen koronan torjunnassa, mutta varoitti viranomaisia purkamasta rajoitustoimenpiteitä liian aikaisin.

Pohjois-Korea ei ole kertonut yhdestäkään koronavirustartunnasta, vaikka kaikissa muissa Itä-Aasian maissa on raportoitu tartuntoja.

– Olemme perinpohjaisesti torjuneet pahanlaatuisen viruksen ja ylläpitäneet vakaata epidemiatilannetta huolimatta kansainvälisestä kriisistä. Se on häikäisevä menestys, Kim sanoi.

Kimin mukaan rajoitusten liian aikainen purkaminen voisi johtaa "ennennäkemättömään ja peruuttamattomaan" kriisiin.

Valtionmedian julkaisemassa videossa ja kuvissa näkyy kokous, jossa Kim puhui maan koronatilanteesta. Paikalla on kymmeniä valtion virkailijoita, jotka eivät näytä noudattavan turvavälejä tai käyttävän maskeja.

Kim on yleensä näyttäytynyt paljon julkisuudessa, mutta on viime kuukausina pitänyt hiljaiseloa.

Johtajan katoaminen julkisuudesta käynnisti jo spekulaatiot tämän terveydentilasta, mutta tuoreella videolla mahdollisista terveysongelmista ei näy merkkejä. Tämä oli hänen ensiesiintymisensä viikkoihin.

Yli 25 000 pohjoiskorealaista on ollut karanteenissa

Diplomaattilähteiden mukaan pohjoiskorealaiset käyttävät kuitenkin kaduilla maskeja ja noudattavat turvavälejä. Elämä on palannut lähes normaaliksi, ja koulut ja kaupat ovat avanneet ovensa.

Kansainvälisen Punaisen Ristin työntekijät ovat kuitenkin raportoineet useita vahvistamattomia koronatartuntoja Pohjois-Korean rajojen sisäpuolelta.

Lähteiden mukaan viranomaiset ovat vakuuttuneita siitä, että koronatilanne on hallinnassa, vaikka lähteet eivät ole nähneet ollenkaan testauksia tai kuulleet kenenkään käyneen sellaisessa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n Pohjois-Korean edustaja Eldwin Salvador kertoi CNN:lle, että maassa on testattu 922 ihmistä, ja kaikki tulokset ovat olleet negatiivisia. Pohjois-Koreassa on arviolta 25,5 miljoonaa ihmistä.

Salvadorin mukaan yli 25 000 ihmistä oli karanteenissa, mutta heidät päästettiin pois myöhemmin. Tällä hetkellä 255 pohjoiskorealaista on karanteenissa.

Maa laittoi rajansa kiinni aikaisessa vaiheessa, eivätkä kansalaiset saa liikkua kauas kotoaan ilman hallinnon lupaa.

Rajalla pimeä kauppa ja ihmisten pakeneminen on hankaloitunut

Riippumattomien asiantuntijoiden mukaan hyvin epätodennäköistä, ettei virus olisi päässyt leviämään Pohjois-Koreaan. Esimerkiksi tavaroiden salakuljetus ja pimeä kauppa on yleistä Kiinan ja maan yhteisellä rajalla, joka on lähellä Kiinan tautikeskuksia.

Salvadorin mukaan Pohjois-Koreaan laillisesti tuodut tavarat desinfioidaan. BBC:n mukaan tiukat rajoitukset ovat saaneet ihmiset panikoimaan ja ostamaan hyllyjä tyhjäksi.

Lisäksi esimerkiksi lääkkeiden tuonti maahan on hankaloitunut merkittävästi, ja maasta paenneiden kansalaisten määrä on pudonnut.

Asiantuntijat arvioivat Pohjois-Korean olevan erityisen herkkä koronavirukselle, sillä köyhässä maassa on heikko terveydenhuoltojärjestelmä, ja kansalaiset ovat kärsineet aiemmin esimerkiksi aliravitsemuksesta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja