Aiemmin koronavirustartuntojen olemassaolon kiistänyt Pohjois-Korea kertoo diktatuurin ensimmäisestä koronavirusepäilystä – tartuntaa epäillään palanneella loikkarilla

Koronavirustartuntojen olemassaolon aiemmin jyrkästi kiistänyt Pohjois-Korea on kertonut maan ensimmäisestä tartuntaepäilystä. Diktatuurin valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan tartuntaa epäillään loikkarilla, joka olisi palannut Etelä-Koreasta takaisin pohjoiseen viikko sitten sunnuntaina.

Epäilyn seurauksena Kaesongin rajakaupunki eristettiin maan johtajan Kim Jong-unin mukaan perjantaina varotoimena.

Kim kokosi kabinettinsa hätäkokoukseen lauantaina ja julisti maahan poikkeustilan.

Guardian-lehden mukaan Pohjois-Korea on saanut yhteensä tuhansia koronavirustestejä Venäjältä ja muilta mailta. Maa on pitänyt pandemian aikana rajansa tiukasti suljettuina.

Guardianin mukaan KCNA ei suoraan kertonut, oliko loikkarille tehty koronavirustesti.Uutistoimiston mukaan tartuntaepäilyn kohteena oleva ihminen olisi loikannut Etelä-Koreaan kolme vuotta sitten ja palannut sittemmin laittomasti Pohjois-Koreaan.

Tartuntaepäilyn myötä hänet määrättiin "tiukkaan karanteeniin", KCNA kertoo. Sekä hänen kanssaan kontaktissa olleiden että Kaesongissa viimeisten viiden päivänä aikana vierailleiden toimet tutkitaan tarkasti.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Etelä-Koreasta ei ole tihkunut mitään tietoa siitä, että joku olisi päässyt ylittämään maiden välisen tarkasti vartioidun ja miinoitetun rajavyöhykkeen.

Etelä-Koreassa uusia tartuntoja on viime aikoina todettu noin 30–60 päivässä. Koko pandemian aikana tartuntoja on noin 51 miljoonan asukkaan maassa todettu yhteensä vähän yli 14 000.

Talousahdinko voisi pahentaa epidemiaa

Pohjois-Korea sulki alkuvuodesta pandemian levitessä rajansa myös tärkeimmältä kauppakumppaniltaan Kiinalta, mikä uutistoimisto Bloombergin mukaan syventää entisestään maan talousahdinkoa. Pohjois-Korean talous voi arvioiden mukaan supistua tänä vuonna enemmän kuin 1990-luvun nälänhädän aikana.

Pohjois-Korea lukeutuu maailman köyhimpiin valtioihin. Bloombergin mukaan pula tarvikkeista ja valuutasta tekee maasta viruksen edessä erityisen haavoittuvan. Maan terveydenhuoltojärjestelmää pidetään yleisesti täysin alimitoitettuna epidemiasta selviytymiseen.Pohjois-Korean väkiluku on noin 25 miljoonaa.

Muu maailma on suhtautunut pääosin skeptisesti Pohjois-Korean aiempiin lausuntoihin siitä, että maassa ei ole tavattu koronavirusta.

Lue myös:

    Uusimmat