Pohjois-Korea vahvisti ensimmäisen koronakuoleman – "Kuume levinnyt räjähdysmäisesti"

Pohjois-Korea kertoo maassa kuolleen kuusi kuumeessa ollutta ihmistä, joista yhdellä oli todettu koronatartunta. Asiasta kertoo valtiollinen KCNA-uutistoimisto.

Maa ei ole aiemmin kertonut koronavirukseen liittyvistä kuolemista ja kertoi ensimmäisestä koronatartunnastakin vasta eilen.

–  Kuume, jonka syytä ei ole voitu tunnistaa on levinnyt räjähdysmäisesti maanlaajuisesti huhtikuun lopulta, KCNA kertoo.

Tätä nykyä maassa on KCNA:n mukaan 187 800 ihmistä eristyksissä ja hoidettavana.

Pelkästään toukokuun 12. päivänä "kuume" havaittiin noin 18 000 ihmisellä ympäri maata.

Kuudesta kuolleesta yksi oli saanut positiivisen testituloksen, ja tartunta edustaa uutistoimiston mukaan koronaviruksen erittäin tarttuvaa omikronvarianttia.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un määräsi torstaina koko maahan koronasulun.

Maahan julistettiin myös korkein mahdollinen hätätila viruksen hillitsemiseksi.

Ensimmäistä kertaa maski kasvoillaan valtiontelevisiossa esiintynyt Kim vaati myös entistä tiukempaa kontrollia rajoille sekä karanteenitoimia.

Hänen mukaansa virus saadaan näin voitettua erittäin lyhyessä ajassa.

Laaja epidemia voisi olla kohtalokas maan terveydenhuoltojärjestelmälle

Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korea ei ole rokottanut yhtäkään 25 miljoonasta asukkaastaan koronaa vastaan.

Maa on kieltäytynyt koronarokotteista, joita sille on tarjonnut niin Maailman terveysjärjestö WHO, Kiina kuin Venäjä.

Pohjois-Korean mureneva terveydenhuoltojärjestelmä olisi laajaksi puhkeavan koronavirusepidemian kanssa ongelmissa, uskovat asiantuntijat.

Naapurimaassa Kiinassa moni kaupunki, muun muassa talouselämän pääkaupunki Shanghai, on ollut tiukassa koronasulussa useamman viikon ajan.

Etelä-Korean Soulissa sijaitseva uutissivusto NK News kertoi torstaina, että Pohjois-Korean pääkaupungista Pjongjangista osa oli ollut suljettuna jo kahden päivän ajan.

Sivuston mukaan lukuisat lähteet kaupungista olivat myös kuulleet tietoja paniikkiosteluista, jotka johtuvat epävarmuudesta koronasulun kestosta

Pohjois-Korean erittäin korkeasti koronarokotetussa etelänaapurissa on poistettu lähestulkoon kaikki koronarajoitukset. Tartunnat ovat lähteneet Etelä-Koreassa jyrkkään laskuun maaliskuisen tautipiikin jälkeen.

Asiantuntija: Epidemian taustalla luultavasti huhtikuinen sotilasparaati

Eteläkorealaisen Sejong-instituutin edustajan Cheong Seong-changin mukaan on todennäköistä, että maanlaajuisella koronaepidemialla on yhteys valtavaan sotilasparaatiin, joka järjestettiin Pjongjangissa huhtikuun 25. päivänä.

–  Suuriyleisöisen sotilasparaatin järjestäminen, kun omikron riehuu naapurissa Kiinassa, osoittaa Pjongjangin olleen yliluottavainen heidän kykyihinsä taistella virusta vastaan ja estää se, hän kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Hän arvioi, että Pohjois-Koreassa nähdään todennäköisesti merkittävää kaaosta omikronin pikaisen leviämisen vuoksi, kun otetaan huomioon, että maa ilmoittaa liki 20 000 päiväkohtaisesta tartunnasta.

Jos kuolonuhrien määrä nousee korkeaksi, voi maa joutua hänen mukaansa pyytämään Kiinalta tukea.

Kiina sanoi torstaina olevansa valmis avustamaan Pohjois-Koreaa koronaepidemiansa kanssa.

Pohjois-Korean Kim sanoi perjantaina koronatartuntojen osoittavan, että epidemian ehkäisyyn tarkoitetuissa järjestelmissä on heikko kohta.

KCNA kertoi johtajan sanoneen, että viruksen leviämisen estäminen alueiden aktiivisella sulkemisella sekä kuumeisten eristämisellä ja hoitamisella on korkein prioriteetti.

Analyytikoiden mukaan Kiinan omikron-kokemukset antavat viitteitä siitä, etteivät koronasulut välttämättä ole tehokkaita, mutta Pohjois-Korealla ei ole juuri muita vaihtoehtoja ilman virushoitoja ja koronarokotteita.

Lue myös:

    Uusimmat