Mainos

Pohjois-Karjalan Venejoki tulvii rajusti

Kontiolahdella sijaitseva Venejoki alkoi vappuna tulvia rajusti. Noin 50 kilometriä Joensuun pohjoispuolella sijaitsevan joen jääpatoja murskattiin kaivinkoneella, kun vesi uhkasi tulvia yhden talon sisään asti.

-Nythän on normaalin kevättulvan aika, mutta tällaista tulvaa ei ole meilläpäin ollut ainakaan kymmeneen vuoteen, kertoi palopäällikkö Pasi Markkanen. Pohjois-Karjalan oloissa poikkeuksellisen tulvan syyksi hän epäilee majavanpesiä, joiden ohi jää ei ole päässyt. Palomiehet siirsivät eilen illalla joessa olleita jäälauttoja, jotta ne sulaisivat virrassa yön aikana. Jäätä oli kuitenkin vielä perjantaina eli vappupäivänä niin runsaasti, että jääpatoa purkamaan oli hankittava kaivinkone.

Pohjois-Pohjanmaalla taas Oulujoen eteläpuolisten jokien kevättulvat olivat vappuna kääntyneet laskuun. Pohjoisempien jokien tulvien odotetaan nousevan vielä ensi viikolla ja myöhemminkin.
-Siikajoen vesi on nyt saavuttanut huippunsa ja kääntymässä laskuun, kertoi rakennuspäällikkö Juha Kauto Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta vappupäivänä. Rantsilassa Mankilan kylän pelloille levinnyt tulvavesi oli perjantaina laskemassa. Vielä torstaina yli tuhat hehtaaria peltoa oli Siikajoesta tulvineen veden alla.

Utosjoella taas tulva oli nousemassa, ja yksi talo oli vappuna jäänyt eristyksiin. Tilanne ei Kauton mukaan kuitenkaan ollut huolestuttava, eikä näköpiirissä ollut vaaraa, että tulva katkaisisi teitä.

Oulujoen pohjoispuolisten jokien jääpeite on melko ohut, joten kovin suuria jääpatoja niihin ei Kauton mukaan syntyne. Kiiminkijoen tulvan arvioidaan olevan huipussaan ensi viikon alussa tai puolivälissä, Iijoen taas äitienpäivän tienoilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.