Pohjois-Karjalan uraaniluvista kolme valitusta

Kauppa- ja teollisuusministeriö myönsi lokakuussa uraanin etsintään oikeuttavan valtausluvan ranskalaiselle yhtiölle noin 15 neliökilometrin alueelle Enon ja Kontiolahden kuntiin. Luvan myöntämistä on vastustettu Pohjois-Karjalassa laajasti.

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen jätettiin kolme valitusta Enon ja Kontiolahden uraanivaltausluvista. Valittajina on 50 maanomistajaa ja Pohjois-Karjalan ympäristökeskus. Valitusaika päättyi tänään.

Valittajat vaativat kauppa- ja teollisuusministeriön lokakuussa tekemän päätöksen kumoamista. Valittajat katsovat, että uraanin etsintä vaurioittaa alueen pohjavesiä ja hankaloittaa elinkeinojen harjoittamista.

Maanomistajat pitävät ministeriön päätöstä lainvastaisena, koska se sallii heidän mielestään esimerkiksi syväkairauksista aiheutuvan ympäristön pilaamisen pohjavesialueella. Valittajien mukaan ministeriö ei ole lupaa myöntäessään huomioinut koko lainsäädännön vaatimuksia. Valittajat vaativat ympäristövaikutusten arviointia.

Ympäristökeskuksen lisäksi ministeriöön jätettiin yhtä puutarhayritystä koskeva valitus ja 49 maanomistajan yhteinen valitus. Enon ja Kontiolahden maanomistajat ovat laatineet valituksensa yhdessä paikallisen uraanikaivoksia vastustavan kansalaisliikkeen sekä Suomen luonnonsuojeluliiton ja Itä-Uudellamaalla toimivan kansalaisliikkeen kanssa.

Kauppa- ja teollisuusministeriö myönsi lokakuun 10. päivänä uraanin etsintään ja esimerkiksi koeporauksiin oikeuttavan valtausluvan ranskalaiselle Cogema-Areva-yhtiölle noin 15 neliökilometrin alueelle Enon ja Kontiolahden kuntiin. Luvan myöntämistä vastustettiin Pohjois-Karjalassa laajasti. Keväällä päättyneen muistutuskierroksen aikana jätettiin noin 130 muistutusta ja mielipidettä, joissa oli satoja allekirjoittajia.

Ministeriö joutui lisäämään työvoimaa muistutussuman käsittelyyn. Valitusten käsittely kestää korkeimmassa hallinto-oikeudessa arviolta noin vuoden. Edessä on perusteellinen lausuntokierros.

Kaivostoimintaa koskevien valitusten käsittelyaika oli viime vuonna 11,7 kuukautta. Kaikkiaan ratkaistiin yhdeksän kaivostoimintaa koskevaa asiaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat