Pohjois-Irlantiin rauhansopimus

Pohjois-Irlannin rauhanneuvottelujen kaikki osapuolet ovat päässeet yksimielisyyteen rauhansopimuksesta, ilmoitti neuvottelujen amerikkalainen puheenjohtaja George Mitchell illalla.

-Minulla oli ilo ilmoittaa, että molemmat hallitukset ja Pohjois-Irlannin poliittiset puolueet ovat päässeet sopimukseen, Mitchell kertoi maratonneuvottelujen päätösistunnolle. Hän kiitti hallituksia ja puolueita yhteistyöstä lähes kaksi vuotta jatkuneissa neuvotteluissa. -Olen ollut politiikassa 30 vuotta enkä ole koskaan tuntenut tällaista tyydytystä, vastuuta ja kiitollisuutta kuin tunnen tänään, entinen demokraattinen senaattori Mitchell sanoi.

Sopimuksessa ehdotetaan Irlannin perustuslakiin ja Britannian peruslakisäädäntöön muutoksia, jotka vahvistavat periaatteen, jonka mukaan Pohjois-Irlannin väestö päättää demokraattisesti omasta tulevaisuudestaan, kertoi Mitchell. Sopimus luo uusia elimiä: Pohjois-Irlannin itsehallintoparlamentin (Northern Ireland Assembly), joka palauttaa väestölle demokraattisen perusoikeuden itsehallintoon sekä (Pohjois-Irlannin ja Irlannin yhteisen) Pohjois-Etelä-neuvoston rohkaisemaan kumpaakin hyödyttävää yhteistyötä ja yhteistoimintaa, Mitchell jatkoi. Sopimus koskee Mitchellin mukaan oikeudenmukaisesti myös sellaisia arkaluonteisia kysymyksiä kuten vankeja, aseiden luovutusta ja koko yhteisen tasaveroisen kohtelun tärkeyttä.

Aikaraja ylittyi lähes vuorokaudella

Puheenjohtaja Mitchell ilmoitti rauhansopimuksen synnystä virallisesti, kun neuvotteluille asetettu takaraja oli ylittynyt 17 tunnilla. Irlannin hallituksen edustaja oli jo vajaa puoli tuntia ennen Mitchellin ilmoitusta kertonut sopimuksen pääsystä. -Me olemme täysistunnossa. Ulsterin unionistit (protestanttien valtapuolue UUP) ovat sanoneet "Kyllä", Irlannin hallituksen edustaja sanoi lehtimiehille.

Avainroolia rauhanpyrkimyksissä näytellyt Britannian pääministeri Tony Blair kiitti osapuolia siitä, että heillä oli rohkeutta haudata erimielisyytensä. -Uskon, että rohkeus on tänään voittanut. -Tullessani tänne keskiviikkoiltana sanoin tuntevani historian käden päällämme. Tänään toivon, että historian taakkaa voidaan vihdoin alkaa nostaa hartioiltamme, Blair lisäsi. Blair lisäsi kuitenkin, ettei rauhansopimus toimi, elleivät vanhat vastustajat ole valmiit ojentamaan ystävän kättä entisille vihollisilleen. Hän korosti, että sopimus on vasta alku. Irlannin pääminsterin Bertie Ahernin mukaan historiallinen rauhansopimus merkitsee uutta alkua Brittien saarten asukkaille.

Myös Clinton sopimuksen kätilönä

Britannian hallituksen edustajan mukaan läpimurto saavutettiin sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton oli puhelimessa keskustellut brittimielisen UUP:n johtajan David Trimblen, äärikatolisen Sinn Fein -puolueen johtajan Gerry Adamsin, maltillisen kansallismielisen SDLP-puolueen johtajan John Humen sekä Irlannin pääministerin Bertie Ahernin kanssa.

Pääministeri Blairin virallinen edustaja kertoi toimittajille, että keskustelut Clintonin kanssa olivat auttaneet neuvottelijoita tajuamaan, kuinka paljon ihmiset toivovat rauhansopimusta. David Trimblen johtama Ulsterin unionistipuolue (UUP) oli ollut huolissaan sissiaseiden luovutusta koskevista järjestelyistä. Hän vaati myös takeita siitä, ettei tulevalla Pohjois-Irlannin kansanedustuslaitoksella ole minkäänlaisia siteitä ääriaineksiin, kertoi Blairin edustaja.
(STT-Reuters-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat