Mainos

Pohjoinen liittouma vahvisti asemiaan

Afganistanin Taleban-hallintoa vastaan taisteleva pohjoinen liittouma vahvisti tänään asemiaan pääkaupungin pohjoispuolella sijaitsevalla rintamalla. Arviolta 800-1000 täydennysmiehen saapuminen Jabal Serajiin oli ensimmäinen näkyvä merkki liittouman aikeesta hyökätä kohti strategisesti tärkeää Mazar-i-Sharifin kaupunkia ja pääkaupunkia Kabulia, jonka Talebanin joukot valtasivat vuonna 1996.

Liittouman komentajat neuvottelivat hyökkäyssuunnitelmasta viikonvaihteessa.

-Olemme saaneet määräyksen valmistautua hyökkäykseen. Ajankohdasta ei ole selvyyttä, komentaja Abdul Rahman sanoi uutistoimisto AP:lle Jabal Serajissa.

Liittouman ulkoministeri Abdullah Abdullah antoi ymmärtää, että hyökkäys käynnistyy lähipäivinä yhteisymmärryksessä Yhdysvaltain kanssa.

-Tilanne (Mazar-i-Sharifin) ympäristössä, missä ei ole juurikaan taisteltu, tulee muuttumaan lähipäivinä, hän sanoi.

Yhdysvallat jatkoi tänään ilmaiskuja eri puolille Afganistania. Pohjoinen liittouma on vaatinut Yhdysvaltoja kiihdyttämään Talebanin asemien pommituksia Kabulin pohjoispuolella ja valittanut sotilaallisen yhteistyön puutteesta.

-Ilmaiskut eivät ole toistaiseksi olleet riittäviä. Olisi tehokkaampaa, jos (Yhdysvallat) käyttäisi suuria pommikoneita ja pudottaisi 50-60 pommia kerrallaan, Rahman sanoi.

Vahvistuksista huolimatta Talebanin rintamalinjojen murtamisen ennustetaan olevan kova pala liittouman taistelijoilla, joita on arviolta 3000-4000 vastapuolen 6000:tta vastaan. Talebanin joukkojen vahvistuksena on terrorismista epäillyn Osama bin Ladenin taistelijoita.

-He ovat kaikkein vaarallisimpia, liittouman joukkojen parhaimmistoon kuuluvan 415-miehisen Zarbati-yksikön komentaja Abdul Jamil sanoi.

Zarbati-joukkojen lisäksi noin 50 kilometriä Kabulista pohjoiseen sijaitseviin liittouman asemiin siirrettiin tiistaina kylistä värvättyjä taistelijoita. Joillakin taistelijoilla oli uusia venäläisvalmisteisia aseita.

Ilmaiskut jatkuivat

Yhdysvallat jatkoi Afganistanin pommittamista tänään ja viime yönä. Kabuliin ei enää puolenyön jälkeen pudotettu pommeja, mutta Talebanin tukialueelle Kandahariin hyökättiin läpi yön, kertoivat silminnäkijät.

Myös itäinen Jalalabad ja Talebanin asemat Kabulin pohjoispuolella ja Mazar-i-Sharifin tienoilla olivat ilmaiskujen kohteena.

Pakistanissa toimivan afgaaniuutistoimiston AIP:n mukaan pommituksissa olisi kuollut neljä siviiliä ja haavoittunut kymmenen. Tietoja ei voitu vahvistaa puolueettomista lähteistä.

AIP kertoi Yhdysvaltain koneiden pommittaneen kohteita myös Afganistanin itäosassa sijaitsevilla Paktyan ja Kunduzin alueilla. Maalitauluna olivat muun muassa lentokenttä ja Talebanin panssaroidut ajoneuvot, AIP kertoi.

USA:lla "vaatimaton" määrä maajoukkoja Afganistanissa


Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfelfin mukaan Yhdysvalloilla on tällä hetkellä pieni määrä maajoukkoja Pohjois-Afganistanissa.

-Meillä on hyvin vaatimaton määrä sotilaita maassa ja he toimivat siellä yhteysmiehinä, Rumsfeld sanoi.

Rumsfeldin mukaan joukot hankkivat tietoja ilmapommituksia varten. Hän tähdensi, ettei Yhdysvallat ole sulkenut pois mahdollisuutta lisätä maajoukkoja Afganistanissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.