Mainos

Pizzakeisari, joka myi hotellin markalla – Tällainen mies Rabbe Grönblom oli

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kuolleen, muun muassa Kotipizzan perustajanakin tunnetun Rabbe Grönblomin elämä liikemiehenä on ollut varsin monivaiheinen.

Grönblom perusti ensimmäisen pitseriansa, O Sole Mion, vuonna 1976 Vaasaan. Reilut kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 1987, pitseriayrittäjänä kokemustaan kartuttanut yrittäjä perusti Yhdysvalloista ja Ruotsista saamiensa ideoiden pohjalta Suomen ensimmäisen franchising-pitseriaketjun.

Liikemiehen vainu ei pettänyt, sillä Kotipizza kasvoi nopeasti yli 200 ravintolan jätiksi ja Grönblom sai lehdistöltä arvonimen pizzakeisari.

Mukaan hotellibisnekseen

Koska 65-vuotiaana kuollut Grönblom oli varsin idearikas mies, ei Kotipizza ollut suinkaan ainut miehen aikaansannoksista. Vuona 1994 hän perusti Pizzeria Rax Familyn, joiden Golden Rax -ravintolat levisivät myös eri puolille maata. 

Viittä vuotta myöhemmin hän vielä laajensi yritystoimintaansa ravintola-alan ulkopuolelle ja otti haltuunsa Vaasan keskustassa sijainneen Hotel Royal Vaasan.

90-luvun lama kuitenkin kuihdutti hotellia pyörittäneen yrityksen niin, että lopulta hotelli myytiin Suomen Yhdyspankille tasan yhdellä markalla.

Vastoinkäymisistä huolimatta se ei suinkaan jäänyt charmikkaan liikemiehen viimeiseksi teoksi hotellibisneksessä. Vuonna 2001 Grönblom nimittäin laittoi uutta matoa koukkuun ja perusti Suomessa täysin uudentyyppisen hotellikonseptin, Omena Hotellit. Hotellissa ei ollut, eikä vielä tänäkään päivänä ole, vastaanottoa, jonka myötä sen hinnat pyritään pitämään alhaisina.

Grönblom ravintola- ja hotellialan lisäksi kiinnistunut merenkulusta. Hänet tunnettiin muun muassa kovana purjehtijana. Hän oli myös perustamassa RG Line -varustamoa, jotta Vaasan ja Uumajan välinen meriyhteys saatiin ylläpidettyä.

Vuonna 2004 Suomen Liikemies-Yhdistys myönsi Talouselämän kanssa Grönblomille vuoden liikemies -tittelin. Kauppaneuvoksen arvonimen hän sai vuonna 2005. 

Luopui Kotipizzoista

Aika aikaansa kutakin, niin myös liikemies Rabbe Grönblomin kohdalla. Vuonna 2008 Grönblom siirtyi lopullisesti sivuun aiemmin Restelille myymiensä Pizzeria Rax Familyn hallituksen puheenjohtajan paikalta.

Irtautuminen Kotipizzoista alkoi vuonna 2011, kun hän myi kolme neljäsosaa ketjusta pääomasijoittaja Sentica Partnersille. Viime syksynä yrittäjäguru luopui lopuistakin Kotipizzan omistuksistaan.

Vuonna 2012 uutisoitiin myös Grönblomin terveydentilan heikentyneen. Hän oli sairastunut haimasyöpään, joka kuitenkin saatiin kuriin leikkauksen avulla.

Lähteet: MTV Uutisten arkisto ja Biografiakeskus

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.