HS: Joudumme ehkä sanomaan hyvästit legendaarisille lihapiirakoille – suosikkileipomo ajautui konkurssiin: "Millä niitä työpaikkoja saadaan, jos pieniä ei hjelpata?"

5:12 Miten korona on vaikuttanut torikauppaan? MTV Uutiset Live katsomassa tunnelmia Helsingin kauppatorilla

Helsingin Sanomat uutisoi legendaarisen helsinkiläisleipomo Eromangan konkurssista. Pitkän historian omaava leipomo tunnetaan erityisesti lihapiirakoistaan.

Eromangan leipomokahvila on ajautunut konkurssiin, kertoo Helsingin Sanomat. Maksuvaikeuksista kärsineelle Eromangalle koronakevät oli viimeinen niitti.

Helsingin keskustassa, Makasiinikadulla sijaitseva Eromanga on tunnettu erityisesti lihapiirakoistaan, joita on tituleerattu Helsingin parhaiksi. Eromangan perusti vuonna 1946 leipuri nimeltään Virjo. Leipomolle piti keksiä nimi, ja Leipuri Virjo päätti pyöräyttää karttapalloa ja nimetä leipomonsa sormensa ohjaaman kohdan mukaan. Sormi osui pienelle ja eksoottiselle Tyynenmeren saarelle. Leipomo sai nimekseen Eromanga. Anja Snellmanin vanhemmat Sirkka ja Åke Snellman ostivat Virjoilta reseptit vuonna 1975 ja Anja jatkoi sukunsa perinnettä torikahvilan parissa. Torikahvila, Hakaniemen hallin ja Vanhan kauppahallin toimipisteet ovat siirtyneet eteenpäin uuden sukupolven yrittäjille, mutta Eromangaa pyörittää edelleen Snellmanin perhe.

Remontit söivät kassaa – koronakevät viimeinen niitti

Eromangan pitkäaikainen yrittäjä Anja Snellman kommentoi tilannetta Helsingin Sanomille torstaina. Snellmanin mukaan kyseessä on pitkän harkinnan tulos ja konkurssiin ajauduttiin muun muassa paisuneiden remonttikustannusten vuoksi. Eromangan kahvilan tiloja on remontoitu viimeisen 3–4 vuoden aikana, jotta vanha rakennus täyttäisi EU:n säädökset. 

–  Normaalien menojen lisäksi rahaa on remontteihin uponnut todella suuria summia, Snellman sanoi HS:lle torstaina Kaartinkaupungin leipomokahvilastaan.

Yrittäjä kertoo yrittäneensä neuvotella pitkään muun muassa verottajan ja taloyhtiön kanssa. Koronavirusepidemian vuoksi Eromangan jälleenmyyjien tilaukset pysähtyivät ja leipomokahvilan liikevaihto putosi jopa 60–70 prosenttia. Snellman haki avustusta Business Finlandilta ja Valtiokonttorista, mutta turhaan. Kaikki sanoivat Snellmanin mukaan ei: taloyhtiö ei osallistunut remonttikustannuksiin eikä verottaja antanut lisäaikaa. 

– En ymmärrä, miten monet isot yritykset saivat Business Finlandilta sata tuhatta euroa, mutta tällainen vanha pieni yritys ei mitään. Ollaan palveltu tätä kaupunkia, ollaan palveltu maata. Jossain vaiheessa vain tulee kuppi täyteen, kun joka puolelta sanotaan ’ei’, Snellman ihmettelee Helsingin Sanomille. 

"Millä niitä työpaikkoja saadaan, jos pieniä ei hjelpata?"

Kauppalehti uutisoi jo viime syksynä Eromangan maksuvaikeuksista. Tuolloin Verohallinto velkoi helsinkiläisleipomolta 28 209 euron summaa. Vielä silloin Snellman vakuutti, että konkurssipelkoa ei ole ja lihapiirakoita saa jatkossakin

– Perheemme on lähtenyt aina siitä, että olemme omillamme. Emme ole halunneet olla pankin kaulapannassa, joten olemme itse rahoittaneet remontit. Jos ajatellaan, että tällaiset remontit maksavat satoja tuhansia euroa, ja ne rahat saadaan kahvista ja pullasta, niin siinä saa aika lailla painaa töitä, Snellman kertoi tuolloin.

Kasarmitorin kupeessa sijaitsevan leipomokahvilan lisäksi Eromanga tunnettiin myös torikahvilastaan, jonka Snellman myi jo muutama vuosi sitten. Torikahvilan pienessä oranssissa teltassa ovat käyneet vierailulla muun muassa Nelson Mandela ja Margaret Thatcher, joka vaihtoi korkokenkänsä mukavampiin kenkiin torikahvilan tuoleilla istuen.

Anja Snellmania surettaa nyt ennen kaikkea Eromangan työntekijöiden kohtalo. Snellman sanoo Helsingin Sanomille toivovansa, että joku vielä jatkaisi yrityksen toimintaa. Hänen mielestään on turha puhua televisiossa työpaikkojen lisäämisestä ja työllisyyden parantamisesta.

– Millä niitä työpaikkoja saadaan, jos pieniä ei hjelpata? Mehän ollaan ne, jotka pyöritämme tätä maata, Snellman summaa Helsingin Sanomille.

Lähteet: , Kauppalehti, Eromanga

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja