Mainos

Pitsusjärven meteoriitti uutisankka?

Asiantuntijan mukaan Pitsusjärveen muodostunut suuri avanto johtuukin kevättulvista, ei meteoriitista.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan asiantuntija Marko Pekkola arvioi, että torstain vastaisena yönä Pitsusjärveen ilmestyneelle avannolle löytyy selitys keväisistä jäätulvista. Järvi sijaitsee Lapissa Haltitunturin juurella.

Avantoa tutkittaessa havaittiin heti, että järvessä oli tällä kohden kaksi jääkerrosta, joista alempi oli ehjää teräsjäätä.

-Teräsjään päällä oli vettä noin metrin kerros. Sen päälle on syntynyt pakkasista uusi jääkerros, joka sitten on repeillyt paineen vaikutuksesta, kertoivat paikalle tulleet geofysiikan tutkijat Pekkolalle.

Meteoriitista olisi löytynyt heti merkkejä

Jotta meteriitti olisi voinut tehdä järveen avannon, sen olisi pitänyt olla kookas, jolloin siitä olisi välittömästi tehty havainto paikan päällä, painottaa Tähdet ja Avaruus -lehden päätoimittaja Pekkola.

Hänen mukaansa geofyysikot löysivät paikalta pelkkää jäätä. Ylivoimaisesti suurin osa meteoriiteista eli pienet kivimeteoriitit eivät tee avantoa. Kivimeteoriitti olisi löydetty todennäköisesti heti.

Jotta näin suuren avannon kaltainen reikä syntyisi teräsjäähän, pitäisi olla kyse isohkosta rautameteoriitista. Rautameteoriitti olisi joko mennyt alemmankin jääkerroksen läpi tai jäänyt kerrosten väliin, jolloin se olisi ollut heti näkyvissä paikalle tultaessa.

Paikalliset asukkaat arvelivat ensin avannon tekijäksi meteoriittia. Myös geofyysikot pohtivat asiaa, ja perjantai-iltana Sodankylän geofysiikan observatorion geofyysikko Johannes Kultima oli taipuvainen kallistumaan toisen vaihtoehdon eli ahtojääteorian kannalle suhdeluvuin 60/40.

Avanto oli noin kolme metriä leveä ja seitsemän metriä pitkä.

(MTV3-STT)

Katso Veli-Jorma Juuselan juttu
(Seitsemän uutiset 26.4.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.