Mainos

Pitkänajan sääennuste: Jatkuvatko sateet koko syksyn?

Pitkänajan sääennusteen mukaan loppuvuoden aikana sataa keskimääräistä vähemmän. Odotettavissa on myös tavallista vähemmän syysmyrskyjä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n mukaan loppuvuoden sää on Suomessa tavallista vähäsateisempi. Lämpötilat ovat etelässä tavanomaisissa lukemissa, kun taas pohjoisessa olisi 0,5-1 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Ennuste koskee loka-, marras- ja joulukuuta.

Ilmanpaine-ennusteen mukaan Pohjois-Atlantilla on loppuvuoden ajan keskimääräistä korkeampi paine ja Etelä-Atlantilla keskimääräistä matalampi paine.

– Tämä tarkoittaa sitä, että länsivirtauksen voimakkuus on pienempi, eikä Atlantilta olisi tulossa niin paljon kosteutta ja voimakkaita matalapaineita Suomeen. Odotettavissa olisi siis keskimääräistä vähemmän syysmyrskyjä, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Tällainen tilanne voi kuitenkin ennakoida kylmää alkutalvea.

– Syksyn aikana ilmavirtaus kulkee lännen sijaan keskimääräistä useammin pohjoisesta tai idästä, joten ajoittain on odotettavissa myös keskimääräistä kylmempää säätä ja ensilumi voi tulla aikaisin, sanoo Aleksi Jokela.

Ensimmäinen ehjä lumipeite tulee etelään keskimäärin marraskuun alkupuolella, maan keskivaiheille lokakuun loppupuolella ja pohjoiseen lokakuun alkupuolella.

Pitkänajan ennusteen on laatinut Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF. Pitkänajan ennusteet ovat vielä kokeiluasteella.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.