Mainos

Pitkä ennuste: Alkutalvi lauha ja synkkä – ”Etelään ei pysyvää lunta aikaisin”

Pitkän ajan ennuste ennakoi Suomen alkutalvesta keskimääräistä lämpimämpää ja sateisempaa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n mukaan aika marraskuusta tammikuulle olisi Suomessa 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi sekä tavanomaista sateisempi.

– Ennusteen mukaan länsivirtaus on alkutalvella tavanomaista voimakkaampi. Se tarkoittaa, että lännestä Atlantilta tulee meille usein matalapaineita. Sää olisi synkkää eli lauhaa, kosteaa ja pilvistä. Vaikka lunta välillä tulisikin, sulaa se todennäköisesti nopeasti pois ainakin osasta maata. Etelään ei tämän ennusteen mukaan ole odotettavissa pysyvää lumipeitettä aikaisin, MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela tulkitsee ECMWF:n ennustetta.

Yhdysvaltalaisen NOAA:n pitkän ennusteen mukaan marras- ja joulukuu olisivat keskimääräistä lämpimämpiä, tammikuu hieman tavanomaista kylmempi.

Etelässä leutoa syyssäätä, pohjoisessa viileää

Suomen sää on nyt jakautunut kahtia. Maan eteläosassa ollaan syksyisissä, yli kymmenen asteen lukemissa, pohjoisessa on viileämpää ja päivisin ollaan vain vähän plussalla tai paikoin jopa pakkasella.

Torstaina ja perjantaina räntä- ja lumisateet ovat mahdollisia etenkin Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Koillismaalla ja Etelä-Lapissa. Maan etelä- ja keskiosassa tulee vesisateita. Lapissa sää on melko poutaista, mutta viileää.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Pitkän ajan ennusteet eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso ylhäältä videolta katsaus alkutalven säätyyppiin ja alta lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.