Mainos

Pitäisikö lääkärin voida kieltäytyä abortista?

Nimenkeräysvaiheessa olevassa kansalaisaloitteessa on kyse siitä, että terveydenhuoltohenkilöstöllä olisi mahdollisuus kieltäytyä abortin tekemisestä. Lääkäriliiton mukaan asiaan ei tarvita lainsäädännöllistä muutosta.

Huomenta Suomen vieraana ollut kansalaisaloitteen alullepanija, lääkäri ja gynekologi Sari Tanus toteaa, että lähes kaikissa muissa Euroopan maissa hoitohenkilöstöllä on mahdollisuus kieltäytyä abortista vakaumukseensa vedoten.

– Joissakin työpaikoissa meilläkin on kollegiaalisin järjestelyin voitu kieltäytyminen järjestää, mutta ei läheskään kaikissa. Tälläkin hetkellä Suomessa on kätilöitä, joiden työsuhteita ei ole jatkettu, kun he eivät ole tällaiseen toimintaan voineet vakaumuksensa vuoksi osallistua, Tanus toteaa.

 Lääkäriliiton varapuheenjohtajan, naistentautien erikoislääkäri Hannu Halilan mukaan järjestelyn ei pitäisi olla lainsäädännöllinen asia.

 – Se pitäisi olla hoidettavissa työpaikan sisäisin järjestelyin. Näemme vaarallisena tienä sen, että aletaan lainsäädännöllisesti rajaamaan sitä, mitä lääkärin ei tarvitse tehdä. Mikä on sitten seuraava asia, mistä voidaan kieltäytyä?

Tanuksen mukaan huolta aiheuttaa myös se, että abortin kieltävä vakaumus voi olla koko opiskelupaikan esteenä. Abortit ovat kuitenkin vain murto-osa hoitajien tai lääkärien työtehtävistä.

– Kyllähän ihmisten pitäisi päästä opiskelemaan ammattiin, naistentautien erikoislääkäriksi, vaikka olisikin tällainen vakaumus. Tiedän monia, jotka ovat miettineet, pitäisikö lähteä Keski-Eurooppaan erikoistumaan, Tanus toteaa.

Myös Halila myöntää tämän ongelman.

- Nykytilanne on se, että naistentauteihin erikoistuville on tehty selväksi, että tässä työssä joutuu aborttiasioiden kanssa tekemisiin. Toki siitä on hyvä keskustella, että onko niin tulevaisuudessa.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.