Tuore äiti, etkö saa nukutuksi? Ratkaisu saattaa olla lähempänä kuin uskotkaan

Levollinen yö ja riittävästi unta. Ratkaisu hyviin yöuniin voi löytyä niinkin läheltä kuin omasta sängystäsi. 

Vietätkö suurimman osan yöstäsi yrittäessäsi saada vauvaasi nukahtamaan? Jos yöt menevät valvoessa, kannattaa lapsi siirtää äidin viereen nukkumaan. Yhdessä nukkuminen takaa tutkimusten mukaan paremmat yöunet sekä sinulle että lapsellesi.

Yhdessä nukkuminen lisää turvallisuuden tunnetta

Termit perhepeti ja sängyssä imetys saattavat aiheuttaa monelle äidille negatiivisia mielikuvia. Notre Damen yliopiston professorin James McKennan mukaan lapsi kuitenkin nukkuu parhaiten saadessaan viettää yönsä äitinsä vieressä.

Professorin mukaan yhdessä nukkuminen antaa sekä äidille että lapselle turvallisuuden tunteen, joka voidaan osaltaan yhdistää myös hyviin yöuniin.

Vieressä nukuttamista ei suositella esimerkiksi silloin, jos jompikumpi vanhemmista tupakoi tai on alkoholin tai nukuttavien lääkkeiden vaikutuksen alaisena.

Tutkimuksen mukaan vauvat, jotka saavat ravintonsa pullosta, nukkuvat yönsä verrattaen levottomammin. Myös imetys voidaan siis yhdistää myös levollisiin yöuniin. 

Äidin ja lapsen unirytmi mukautuvat toisiinsa

Vauvan nukkuminen sängyssä herättää kysymyksiä lapsen turvallisuudesta. On kuitenkin todettu, että vauvan läheisyys vaikuttaa äidin uneen herkistävästi. Äiti havaitsee yön aikana vauvan liikkeet, jolloin se pystyy havaitsemaan, missä vauva milloinkin on. Äiti jopa hoivaa vauvaa unissaan tietämättään.

Tutkimusten mukaan yöllinen rintaruokinta voi auttaa myös äitiä jaksamaan. Sen sijaan, että äiti heräisi öisin ruokkimaan lastaan, hän voi tehdä sen sängyssä. Tämä lisää äidin unta jopa tunnilla yötä kohden, jolloin sekä äiti että lapsi heräävät aamulla virkeämpinä.

Amerikkalaisten suositusten mukaan vierellä nukkumisen mallia tulisi kuitenkin välttää, sillä vauvan kätkytkuoleman riskin pelätään nousevan vierellä nukkuessa. Kätkytkuolemat ovat kuitenkin erittäin harvinaisia ja riski on suurimmillaan alle 4-kuukautisilla vauvoilla. Riskiä voi välttää nukuttamalla vauvan omassa sängyssään, mutta siirtämällä vauvan sängyn kiinni omaan sänkyyn. Tärkeintä on nukuttaa vauvaa selällään.

Tutkimuksessa havaittiin, että äidin ja lapsen unirytmit mukautuvat nopeasti toisiinsa, mikä lisää unenmäärää entisestään.

Lapsella on luontainen halu olla äitinsä lähellä

Yksinään tai puolisonsa kanssa kahdestaan nukkuvat viettävät yöstään suurimman osan siihen, että he yrittävät saada lastaan nukahtamaan. Asiantuntijoiden mukaan vauvan ruokinnan jälkeinen itku ei johdu ruoan vähyydestä vaan siitä, että lapsi haluaa olla lähellä äitiään.

Kun vauva syö ja nukkuu yönsä äitinsä rinnalla, tämä lapsen luonnollinen halu saadaan tyydytettyä. Aivan kuten luonnossa, jossa kaikkien nisäkkäiden lapset nukkuvat yönsä kiinni emossaan. 

Lähde: FitPregnancy

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja