4-vuotiasta lastaan imettävä Natasha on saanut osakseen runsaasti kummastelua: "Imettäminen on maailman luonnollisin asia"

Onko lantionpohjatreenistä hyötyä seksissä? 1:01
Onko lantionpohjatreenistä hyötyä? Katso yllä olevalta videolta vastaus.

Irlantilaisnainen uskoo, että lapsille on etua siitä, että imetys jatkuu pidempään, kertoo muun muassa Daily Mail.

38-vuotias irlantilainen kolmen lapsen äiti Natasha Keane imettää edelleen tytärtään Gracea, joka on 4-vuotias. Ellie-tyttären imettämisen hän lopetti noin vuosi sitten, kun tyttö oli miltei 5-vuotias.

Esikoisen syöttäminen tuotti vaikeuksia

Natasha sai vanhimman lapsensa, Stephenin, ollessaan 19-vuotias. Tuolloin hän ajatteli, että olisi omituista imettää yli vuoden ikäistä lasta.

Saamansa lääkityksen takia Natasha joutui lopettamaan Stephenin imettämisen jo pojan ollessa neljän kuukauden ikäinen.

– Olisin halunnut imettää häntä kauemmin, mutta olin tuolloin vain 19-vuotias enkä uskonut voivani kyseenalaistaa lääkärin mielipidettä.

Päätös otti koville. Stephen ei tahtonut millään juoda tuttipullosta, joten syöttäminen oli hyvin vaikeaa. Natasha kertoo itkeneensä tuolloin koko seuraavan viikon.

Imettänyt nuorimmaisiaan paljon pidempään

Stephenin kanssa koettujen ongelmien vuoksi Natasha päätti tehdä asiat toisin, kun hän vuosia myöhemmin sai kuulla odottavansa toista lastaan. Hän meni paikallisen imetysryhmän tapaamiseen ja hämmästyi nähdessään erään naisen ruokkivan samanaikaisesti 3- ja 1,5-vuotiaita lapsiaan molemmilla rinnoillaan.

– Leukani loksahti lattiaan asti.  En ollut tajunnutkaan, että lasta voisi imettää vielä sittenkin, kun he olivat yli vuoden ikäisiä. Puhumattakaan siitä, että kahta lasta ruokittaisiin yhtä aikaa.

Natasha innostui pitkään jatkuvasta imetyksestä kovasti ja tutki asiaa muun muassa netin keskustelupalstoilla. Kun hänen kolmas lapsensa Grace syntyi, hän imetti vielä Ellietä.

– Ruokin heitä samanaikaisesti kaksi vuotta.

– Ensin olin vähän epävarma siitä, miten se sujuisi, mutta kyllä sitä sitten löytää oman tapansa suoriutua siitä.

Ellie lakkasi haluamasta rintaruokintaa hieman ennen kuin täytti viisi vuotta. Natasha imettää Gracea edelleen pari kertaa päivässä, aamulla ja illalla. Hän ei tuputa, mutta ei myöskään kieltäydy, jos tyttö haluaa imetystä.

Moni kummastelee

Kaikki eivät ymmärrä Natashan toimintaa. Hän on saanut kuulla paljon ihmettelyä, kun on imettänyt julkisella paikalla. Hän on kuitenkin yrittänyt olla välittämästä kummastelevista katseista.

– Tämä on niin kaksinaismoralistista. Kaikille on ihan ok, että naisia näkyy valtavissa mainostauluissa bikinit tai alusvaatteet päällään, mutta äidin ei sovi ruokkia lastaan.

– Minun mielestäni imettäminen on maailman luonnollisin asia. Ellie ei ole koskaan ollut lääkärissä mahataudin takia eikä hän ole koskaan tarvinnut antibiootteja. Grace on ollut kerran lääkärissä keuhkokuumeen takia.

Natasha uskoo, että imetys on parantanut tyttöjen vastustuskykyä. Hän aikoo lopettaa Gracen imettämisen vasta, kun tyttö itse niin päättää.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Arvelee kritiikin syyksi tietämättömyyttä

Natasha arvelee, että ihmisten negatiivisten kommentit eivät johdu niinkään ilkeydestä vaan tietämättömyydestä. Hän uskoo, että näin on myös lääketieteen ammattilaisten kohdalla.

– Ihmisten mielestä imetys on asia, josta kaikilla on oikeus sanoa mielipiteensä. Minä en niin tee, koska se on jokaisen äidin oma valinta, mutta jos sanoisin, mitä ajattelen, olen varma, että sitä ei hyväksyttäisi.

Natasha uskoo myös, että imettäminen nostaa mielialaa. Hän kärsi synnytyksen jälkeisestä masennuksesta Stephenin ja Ellien jälkeen ja uskoi synkkien tuntemusten palaavan myös Gracen syntymän jälkeen. Näin ei käynyt. 

Imetyksen terveyshyödyistä

Kun lasta imettää, vauva saa ravintoaineiden ja kasvua tukevien tekijöiden lisäksi tärkeää läheisyyttä. Terveyskylä kertoo, että monet imetyksen hyödyistä ovat sitä suurempia, mitä enemmän lapsi saa äidinmaitoa. Mitä pidempään lasta imettää, sitä enemmän sekä vauva että äiti siitä hyötyvät. 

Imetyksen on todettu suojaavan lasta tulehduksilta. Täysimetys vähentää tutkimusten mukaan muun muassa korvatulehduksia sekä hengitystie- ja suolistosuolistotulehduksista johtuvia sairaalakäyntejä. Rintamaito sisältää muun muassa erilaisia maitohappobakteereja, joiden avulla lapsen suolistoon kehittyy mahdollisimman hyvä bakteerikanta.

Äitien on todettu toipuvan synnytyksestä nopeammin imetyksen avulla. Imetyksen aikana erittyy mielihyvähormoni oksitosiinia, joka lievittää stressiä. Imettävien äitien on todettu sairastuvan harvemmin masennukseen kuin niiden äitien, jotka eivät imetä. 

Täysimetystä kuukauden ikään asti

Terveyskylä-sivuston mukaan Suomessa suositellaan vauvoille täysimetystä 4–6 kuukauden ikään asti. 4–6 kuukauden ikäiselle lapselle voi tarjota kiinteää ruokaa maisteluannoksina. Imetyksen tuki ry kertoo, että useimmille normaalipainoisina syntyneille lapsille äidinmaito on riittävää ravintoa lapselle ensimmäisen puolen vuoden ajan. 

Täysimetyksellä tarkoitetaan sitä, että vauva syö vain äidinmaitoa sekä tarvitsemansa lääkkeet ja vitamiinit. Suomalaissuositusten mukaan lapselle kannattaisi antaa D-vitamiinilisää kahden viikon ikäisestä lähtien.

Osittaisimetyksessä vauva voi saada äidinmaidon ohella muutakin ravintoa, kuten äidinmaidonkorviketta tai kiinteää ruokaa. Käytännössä kaikki yli puolivuotiaat lapset ovat osittaismetyksellä, joka voi Imetyksen tuki ry:n mukaan jatkua niin kauan kuin lapsi ja äiti sitä tahtovat. Terveyskirjaston mukaan imetystä suositellaan jatkettavaksi kiinteän ruoan ohella vähintään vuoden ikään asti, ellei pidempäänkin.

Puolivuotias lapsi tarvitsee äidinmaidon ohella kiinteää ruokaa, jotta kasvu ja kehitys tapahtuu normaalisti. Kuuden kuukauden iän jälkeen lapsen kiinteän ruoan määrää lisätään vähitellen. Mikäli kiinteän ruoan tarjoamisen haluaa aloittaa jo ennen kuin lapsi on puolivuotias, vauvan tulee olla vähintään neljän kuukauden ikäinen ja pystyä istumaan tuettuna, hallitsemaan pään liikkeitä ja koordinoimaan silmien ja käden yhteistyötä ruokia tavoitellessaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja