Tiesitkö? Seksileluillekin on laadittu oma kierrätysopas – värisevät ja mekaaniset lajitellaan eri tavoin

Jätteiden kierrätys voi hämmentää – näin lajittelet oikein 7:37
Jätteiden kierrätys voi hämmentää - näin lajittelet oikein.

Seksilelujen kierrätykseen pätevät samat säännöt kuin muidenkin jätteiden.

Päiviensä päähän surrailleita seksileluja ei sovi heittää päivittäisroskien mukana sekajätteeseen.

Ainoastaan mekaaniset seksilelut, jotka eivät sisällä moottoria, eli elektroniikkaa, voi hävittää sekajätteen mukana, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelujen kierrätysopas.

Sekajätteeseen kuuluvat materiaalit ovat Kaalimadon mukaan esimerkiksi muovi (kuten PVC), kumi, kumi-muoviseokset ja silikoni. Lisäksi lasista valmistetut seksivälineet kuuluvat sekajätteeseen, sillä ne eivät sovellu samaan hyödyntämisprosessiin muun lasinkeräyksen kanssa.

Pienet metalliset seksivälineet sen sijaan voidaan laittaa pienmetallikeräykseen.

Joka tapauksessa, seksilelut olisi hyvä puhdistaa ennen oikeaan roskikseen tai kierrätyspisteeseen viemistä.

Sähkö-, akku- ja paristökäyttöiset lelut kierrätykseen

Seksilelut, jotka toimivat sähköllä, akulla tai paristoilla tulisi lajitella sähkölaitteina. Lain mukaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromuja ei saa heittää sekajätteeseen, sillä pienistäkin laitteista saadaan talteen kierrätettävää materiaalia, jota voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistuksessa.

Käytöstä poistettuja sähkö- ja elektroniikkalaitteita otetaan vastaan maksutta muun muassa SER-keräyspisteissä, joista elektroniikkaromu toimitetaan eteenpäin kierrätettäväksi.

Myös osa kaupoista ottaa nykyisin vastaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromua. Käytännössä seksivälineen, joka on alle 25 cm saa palauttaa ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta vähintään 1000 m² päivittäistavarakauppoihin ja vähintään 200 m² erikoiskauppoihin, jotka myyvät sähkö- ja elektroniikkatuotteita. Myymälän koolla tarkoitetaan vakituisessa liiketoimintakäytössä olevaa myyntipinta-alaa.

Käytetyt paristot taas voi palauttaa keräyspisteisiin, joita sijaitsee yleensä kaupoissa, kauppakeskuksissa ja kierrätyspisteissä.

Sopivia kierrätyspisteitä voit etsiä esimerkiksi täältä.Lue myös:

    Uusimmat