EMA suosittelee 3. rokoteannoksen antoväliksi vain kolmea kuukautta, miksi? THL:n Hanna Nohynek kertoo, onko toimintamalli mahdollinen Suomessa

Omikron pystyy ehkä kiertämään rokotteita – voisiko rokotecocktaileista olla apua? 2:55
Omikron pystyy ehkä kiertämään rokotteita – voisiko rokotecocktaileista olla apua?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek ei vielä tiedä, onko kolmansien koronarokotteiden aikaistamiselle tarvetta tai riittäviä resursseja Suomessa. 

Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittelee, että kolmas koronarokoteannos annetaan jo kolmen kuukauden jälkeen toisesta rokotteesta, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Syynä on koronatilanteen globaali heikkeneminen sekä koronaviruksen uuden omikronmuunnoksen nopea ja huolestuttava leviäminen maailmalla. 

– Vaikka nykyinen suositus onkin antaa tehosterokote puolen vuoden antovälillä, tällä hetkellä saatavilla olevat tiedot rokotteen turvallisuudesta ja tehosta tukevat sitä, että kolmas annos on turvallista antaa kolmen kuukauden antovälillä, EMA:n rokoteosaston päällikkö Marco Cavaleri totesi tämänpäiväisessä mediatilaisuudessa. 

Näin THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kommentoi

MTV Uutiset tavoitti torstai-iltana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin, Hanna Nohynekin, jonka mukaan maat itse päättävät, siirtyvätkö käyttämään aiempaa lyhyempää antoväliä kolmannen rokoteannoksen osalta. 

– Ollaan nähty, että teho nimenomaan infektiota ja tartuntaa vastaan heikkenee nopeammin kuin teho vakavaa tautia vastaan, jolloin halutaan antaa maille se signaali, että tehosteannoksen antamiselle varhaisemmin ole ainakaan turvallisuuden tai tehon puolesta estettä, Nohynek kommentoi asiaa puhelimitse. 

Ylilääkärin mukaan rokotteiden saatavuuden puolesta Suomessakin olisi kenties mahdollista siirtyä antamaan kolmansia rokoteannoksia kolmen kuukauden antovälillä.

Mutta onko kolmansien rokoteannosten antaminen nopeammalla tahdilla käytännössä mahdollista?

– Meillä on tällä hetkellä noin 1,3 miljoonaa ihmistä,  jotka ovat saaneet toisen annoksen yli viisi kuukautta sitten. Jos me lyhentäisimme sitä kolmeen kuukauteen, sehän tarkoittaisi hirveen suurta määrää ihmisiä.

Asetelma johtaa Nohynekin mukaan kahden hyvin oleellisen kysymyksen äärelle. Toinen niistä on se, olisiko Suomessa riittävästi rokotteita kaikkien ihmisten rokottamiseen lyhennetyllä aikavälillä. 

Toinen kysymys liittyy henkilöstön riittävyyteen. 

– Onko meillä riittävästi käsiä perusterveydenhuollossa antamaan niitä rokotteita kaikille niille, jotka mahdollisesti haluaisi tehosterokotteet jo kolmen kuukauden välein.

Lisäksi Nohynekin mukaan on syytä punnita, onko antovälin lyhentämiselle todellista tarvetta nimenomaan Suomessa kansanterveydellisestä näkökulmasta. 

– Tiedetään, että Isossa-Britanniassa näin on jo päätetty. Heillä päämäärä on tartuntojen vähentäminen ja valmistautuminen omikronin tuloon. 

– Meidän täytyy täällä katsoa, mitä se Suomessa meritsee ja onko meillä kaikki logistiset mahdollisuudet siirtyä siihen, Nohynk pohtii. 

Omikrontapaukset ovat olleet pääasiassa lieviä

Omikrontartunnat näyttävät olleen tähän mennessä pääosin lieviä.

EMA kuitenkin tutkii edelleen, voisiko omikron aiheuttaa vakavaa tautia.

Viime kuussa havaittu muunnos on aiheuttanut maailmanlaajuista huolta, sillä sen on pelätty olevan aiempaa tarttuvampi ja aiheuttavan vakavampia tautimuotoja.

Huolta nousi myös siitä, ettei nykyisten rokotteiden tarjoama suoja tehoaisi omikroniin.

EMA:n edustajan mukaan on liian aikaista kommentoida, miten hyvin nykyrokotteet tehoavat omikronia vastaan.

–  Tällä hetkellä meillä ei ole tarpeeksi tietoa tämän muunnoksen vaikutuksista rokotteiden tehoon, EMA:n rokotestrategiasta vastaava johtaja Marco Cavaleri sanoi ja kertoi viraston keräävän tästä jatkuvasti lisää tietoa.

–  On liian aikaista sanoa, joudutaanko rokotteiden koostumusta muuttamaan. Vain aika näyttää, Cavaleri lisäsi.

Hän kuitenkin alleviivaa, että koronan vastaiseen taisteluun on nykyisellään tarjolla enemmän työkaluja kuin edellisenä talvena.

Pfizer: Kolme rokoteannosta antaa suojan omikronvariantille

Lääkeyhtiö Pfizer sanoo kolmen annoksen Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta antavan riittävän suojan koronaviruksen uutta omikronmuunnosta vastaan.

Lääkeyhtiö on aloittanut myös erityisesti omikronmuunnosta vastaan tarkoitetun rokotteen kehittämisen.

Keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa Pfizer kertoi omikronrokotteen olevan saatavissa maaliskuussa.

Aiemmin tänään maailman terveysjärjestö WHO:n hätätilatoiminnan johtaja Michael Ryan kertoi, että koronarokotteiden voidaan olettaa suojaavan omikronmuunnostartunnan saaneita koronataudin pahimmilta muodoilta.

Mitä omikronmuunnos kertoo koronaviruksen tilasta, evoluutiobiologi Tuomas Aivelo? 8:54
Mitä omikronmuunnos kertoo koronaviruksen tilasta, evoluutiobiologi Tuomas Aivelo?

Lue myös:

    Uusimmat