Sairastuitko omikronmuunnokseen? Katso mitkä tyypilliset oireet ovat osuneet kohdallesi

Näin eri koronavarianttien oireet eroavat toisistaan 3:06
Näin eri koronavarianttien oireet eroavat toisistaan

Koronaviruksen omikronmuunnoksen oireet eroavat jonkin verran aiemmista koronaviruksista, osoittaa Britanniassa kerätty tutkimusdata.

Maailman terveysjärjestö WHO nosti omikronmuunnoksen huolta aiheuttavien koronavirusmuunnosten listalle marraskuun loppupuolella viime vuonna.

WHO:n kyseiseltä listalta löytyy tällä hetkellä viisi muunnosta, jotka ovat alfamuunnos, beetamuunnos, gammamuunnos, deltamuunnos ja omikronmuunnos.

Britannialainen tutkimusdata osoittaa, että koronaviruksen omikronmuunnoksen oireet eroavat jonkin verran aiemmista koronaviruksista. Amerikkalainen verkkosivusto Business Insider kokosi tutkimusdatan perusteella listan omikronin aiheUttamista yleisimmistä oireista.

Omikronmuunnoksen yleisimmät oireet Britanniassa 5. tammikuuta kerätyn datan mukaan:

Vuotava nenä: 73 prosentilla

Päänsärky: 68 prosentilla

Väsymys: 64 prosentilla

Aivastelu: 60 prosentilla

Kurkkukipu: 60 prosentilla

Sinnikäs yskä: 44 prosentilla

Käheä ääni: 36 prosentilla

Vilunväristykset: 30 prosentilla

Kuume: 29 prosentilla

Huimaus: 28 prosentilla

Aivosumu: 24 prosentilla

Lihassärky: 23 prosentilla

Hajuaistin menestys: 19 prosentilla

Rintakipu: 19 prosentilla

Isossa-Britanniassa kerätyn datan perusteella omikronin oireet ovat lievempiä, ja esimerkiksi makuaistin menetystä koetaan aiempia variantteja harvemmin. 

Tutkimukseen osallistunut tohtori Claire Steves kertoo, että omikronin oireet muistuttavat hyvin paljon flunssaa erityisesti niillä, jotka ovat saaneet koronarokotteita.

Dataa oireista kerättiin älypuhelinsovelluksella, johon useat sadat tuhannet ihmiset Britanniassa kertovat päivittäisestä voinnistaan. 

Tutkimuksen puutteena on se, ettei sovellus erottele rokotteet saaneita rokottamattomista. Britanniassa runsaat 80 prosenttia yli 12-vuotiaista kansalaisista on saanut ainakin kaksi koronarokotetta. 

Virukset muuntuvat jatkuvasti

Maailmalla kiertää useita eri koronaviruksen muunnoksia ja uusia kehittyy jatkuvasti. Viruksille on tyypillistä, että ne muuntuvat koko ajan, ja näin tekee myös koronavirus. Muuntuneet virukset, eli virusvariantit, saattavat poiketa ominaisuuksiltaan aiemmin tavatuista viruskannoista.

WHO:n pääjohtaja Tedros AdhanomGhebreyesus arvioi vuodenvaihteessa, että koronaviruksen omikronmuunnos voi hyvin aiheuttaa "tsunamin" uusissa koronatartunnoissa. Myös THL on arvioinut, että omikronaalto tulee pyyhkäisemään Suomen väestön läpi.

Lue myös:

    Uusimmat