Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija vastaa ja kertoo, milloin kannattaa havahtua: "Se on lääkärikäynnin paikka"

Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija vastaa 1:38
Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija kertoo säännön – ja sen yhden poikkeuksen.

Lepän kukinta Suomessa on jo alkanut, mutta koska allergialääkkeiden käyttäminen pitäisi aloittaa: etukäteen, vai vasta oireiden alettua? 

Nyt sitä on jo ilmassa. Kevättä.

Ja leppää.

Lepän kukinta Suomessa alkaa jo maaliskuussa. Kun ensimmäiset siitepölyhiukkaset pullahtavat kasvista ilmaan, aktivoituvat myös allergikkojen oireet.

– Siitepölyallergian oireet alkavat siinä vaiheessa, kun nenän limakalvo tunnistaa siitepölyhiukkasen ja allerginen reaktio alkaa. Keho ikään kuin tulkitsee väärin ja kokee allergeenin uhkaavana. Siitä oireet johtuvat, Allergialiiton allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs kuvaa puhelimessa.

Alkukeväästä allergiaoireisto tosin saattaa sekoittua katupölyn aiheuttamiin oireisiin. Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä enemmän aivastuttavia ja silmistä vettä tirskuttavia hiukkasia ilmassa on. Osa kärsii monista allergioista kerralla.

– Koivu on yleisin siitepölyallergian aiheuttaja. Monet koivuallergiset saavat oireita myös muista lehtipuista, kuten lepästä, mutta eivät välttämättä yhtä voimakkaasti, Ijäs sanoo.

"Ei lääkkeitä tarvitse syödä turhaan kauaa etukäteen"

Kun silmät alkavat vuotaa ja nenä niiskuttaa, katse kääntyy lääkekaapin suuntaan. Toisin kuin vanha ohje kehottaa, allergialääkkeitä ei tulisi syödä etukäteen.

– Ei lääkkeitä tarvitse syödä periaatteessa turhaan kauaa etukäteen. On keliriippuvaista, koska allergiakausi on pahimmillaan, ja kaudet vähän vaihtelevat: joka vuosi siitepölykausi ei ole yhtä hankala, Ijäs kuvaa.

– Aikaisemmin ohje oli, että aloita allergialääkkeet ajoissa, niin olet jo varautunut pahimpaan siitepölyaikaan. Nykyään ohje on enemmän se, että aloita lääkitys silloin, kun siitepölyä oikeasti alkaa olla ilmassa. Jos aina aloittaa koko repertuaarin kauheasti etukäteen, ammutaan ehkä vähän turhan isolla tykillä.

Nenäsuihkeet voi aloittaa etukäteen

Yksi poikkeus löytyy tähänkin sääntöön – nimittäin nenäsuihkeet. Niitä voi käyttää niin sanotusti etupainotteisesti.

– Nenäsuihkeet ovat hyviä lääkkeitä, mutta niiden teho paranee pikkuhiljaa. Menee viikko tai kaksi, ennen kuin se on parhaimmillaan, Ijäs kuvailee.

Käytä oireisiin sopivaa lääkettä

Muut allergialääkkeet kuitenkin kannattaa aloittaa sitten, kun oireetkin alkavat. Nykyisin allergiaan suositellaan oireenmukaista hoitoa.

– Lääkkeiden käyttö riippuu siitä, millaisia allergiaoireet ovat. Nehän vaihtelevat, kaikilla ei ole samanlaisia oireita. Jos esimerkiksi tietää, että oma siitepölyallergia oireilee allergisella nuhalla ja nenä vuotaa vesinuhaa, silloin kannattaa vähän etupainotteisesti aloittaa allergia-nenäsuihkeiden käyttö, koska kestää noin viikon, että niistä saa ihan parhaan hyödyn, Ijäs sanoo.

Katso myös: Kuinka kesälomailija voi erottaa sinilevän männyn siitepölystä? Asiantuntija neuvoo, kuinka helppo keppitesti tehdään. Juttu jatkuu videon alla.

Kuinka sinilevän voi erottaa männyn siitepölystä? Asiantuntija neuvoo, kuinka helppo keppitesti tehdään 2:17

Jos oireena taas ovat vuotavat, vetistävät, kutisevat silmät, silmätipat ovat paras apu. Niitä voi periaatteessa yrittää tiputella silmiinsä hieman ennakoiden.

– Toki tipat lähtevät vaikuttamaan nopeammin kuin nenäsuihkeet. Jos oireet ovat limakalvojen kutina, aivastelu, yleisoireilu, iho-oireetkin, on antihistamiinitabletti se oikea hoito. Tabletti myös vahvistaa ja tehostaa nenäsuihkeen ja silmätippojen vaikutusta. Antihistamiinitabletti myös lähtee vaikuttamaan tosi äkkiä.

Jos allergiakausi pääsee yllättämään, ota antihistamiinitabletti

Jos allergiakausi siis pääsee yllättämään ja oireet tulevat yllättäen, kannattaa ottaa antihistamiinitabletti. Se alkaa vaikuttaa jopa tunneissa, korkeintaan päivissä.

Mikäli lääkkeitä ei ole tarjolla, helpotusta voi saada flunssankin hoitoon käytetystä nenäkannusta. Ijäksestä nenäkannu on ehdottoman suositeltava apuri allergiatalouksiin.

– Siitä on sekä allergiaoireiluun että katupölyoireiluun ihan konkreettista apua, koska sillä pystyy huuhtelemaan nenän limakalvoilta pois katupölyn ja siitepölyn hiukkasia. Se konkreettisesti vähentää oireilua, ja myös kosteuttaa nenän limakalvoja. Suosittelen kyllä lämpimästi nenäkannun käyttöä, Ijäs sanoo.

Katso myös: Mikä avuksi, kun katupölykausi jyllää pahimmillaan, silmät vuotavat ja nokka on tukossa? Juttu jatkuu videon alla.

Katupölykausi jyllää nyt pahimmillaan. Mikä avuksi, kun silmät vuotavat ja nokka on tukossa? 6:53

Kova yskä tai vaikeudet hengittämisessä vaativat lääkärikäyntiä

Kuten kaikkia lääkkeitä, myös allergialääkkeitä tulisi aina käyttää ohjeen mukaan. Silmätippoja saa tiputella useita kertoja päivässä, mutta nenäsuihkeen kanssa ei kannata liioitella.

– Nenäsuihkeessa on tärkeää, että sitä käytetään ohjeen mukaan, koska monet suihkeista sisältävät kortisonia ja siinä annostelu ohjeen mukaan on tärkeää. Nenäsuihkeen kortisoni voi kuivattaa ja joskus jopa ärsyttää limakalvoja, Ijäs sanoo.

Antihistamiinitablettejakaan ei saa nappailla liikaa. Toisaalta, jos ohjeenmukainen annostus ei riitä, kertoo sekin jostain.

– Se on lääkärikäynnin paikka. Siellä voi miettiä, olisiko muita hoitokeinoja, tai olisiko jokin henkilökohtaisempi hoito-ohje järkevä, Ijäs sanoo.

Kova yskä tai vaikeudet hengittämisessä ovat myös aina syy suunnata lääkäriin.

– Jotkut saavat siitepölyallergian oireena hengitystieoireita, eli hengenahdistusta tai hankalaa yskää. Tämä on oire, joka vaatii lääkärikäyntiä. Usein siitepölykaudelle tarvitaan astman hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, ja ne ovat aina reseptilääkkeitä.

Katso myös: Osaatko toimia, jos läheisesi saa allergisen reaktion? Näillä vinkeillä voit pelastaa ihmishengen! Juttu jatkuu videon alla.

Osaatko toimia, jos läheisesi saa allergisen reaktion? Näillä vinkeillä voit pelastaa ihmishengen 5:29

Allergialääkkeiden pitkäaikainenkaan syöminen ei ole vaaraksi – teho ei katoa

Allergioita on toki monenlaisia. Ristiallergiset voivat saada koivun lisäksi oireita joistakin vihanneksista: proteiini, joka siitepölyssä aiheuttaa allergiaa, on kasviksissa ja hedelmissä hieman samanlainen. Se saa kehon reagoimaan.

Jos on heinillekin allerginen, saattaa joutua syömään lääkkeitä päivittäin kuukausien ajan – heinien kukinta kun alkaa toukokuussa, mutta jatkuu pitkälle syksyyn.

Allergialääkkeiden pitkäaikainenkaan syöminen ei ole vaaraksi, lohduttaa Ijäs. Esimerkiksi antihistamiinitablettien teho ei tästä vähene.

– Siinä mielessä antihistamiinit ovat tosi kiva lääke. Ne ovat yleensä hyvin siedettyjä ja isompia haittavaikutuksia ei ole. Niitä on hirveästi erilaisia ja ei voi sanoa, että joku vaikuttaisi paremmin kuin toinen, vaan se on enemmän yksilöllinen asia. Kun löytää itselleen toimivan, sitä voi turvallisesti käyttää pitkiäkin aikoja kerralla. Teho ei siitä heikkene, Ijäs sanoo.

Allergioiden hyvä hoito on tärkeää: "Monet ajattelevat, että tämä nyt on vain tällaista..."

Jos lääkityksen tarvitsee, sitä kannattaa käyttää. Ilman on turha kituuttaa, Ijäs neuvoo.

– Ehdottomasti allergian hyvä hoito on prioriteetti numero yksi. Sillä ehkäistään, että allerginen nuha pitkittyy. Se altistaa astmalle ja on sille yksi riskitekijä, hän sanoo.

– Monet jotenkin ajattelevat, että tämä nyt on vain tällaista ja tämä menee äkkiä ohi, mutta siitepölyallergia on elämänlaatuun voimakkaasti vaikuttava asia. Allergioiden hyvä hoito on tärkeää, ja hoito on aika helppoa: suurin osa on itsehoitolääkkeitä, eli apteekissa osataan auttaa löytämään sopiva lääkitys.

Siitepölyallergia voi olla vain yhden vuoden ilmiö

Vaikka oireet tänä vuonna piinaisivat, ensi keväänä saattaa olla helpompaa. Esimerkiksi siitepölyallergia voi olla vain yhden vuoden ilmiö.

– Tämä on mielenkiintoinen asia. Itse työskentelin aiemmin perusterveydenhuollossa, ja välillä on sellaisia siitepölykausia, joista paljon enemmän ihmisiä oireilee; sellaisiakin, jotka eivät yleensä oireile ollenkaan. Siinä on kausivaihtelua, Ijäs sanoo.

– Vaikka olisi todettu allergia, välillä voi olla vuosia, jolloin se ei aiheuta oireita. Se on monen tekijän summa, koska oireilee ja koska ei.

Siedätyshoito vaatii vuosia: "Ainoa siitepölyallergian syytä hoitava hoito"

Jos allergiaoireet haittaavat arkea kovasti, myös siedätyshoitoa on tarjolla. Se annetaan joko tablettina tai pistoksina, mutta hoitoa ei kuitenkaan ehdi enää keväällä aloittaa.

– Molemmat siedätyshoidon hoitotavat ovat yhtä tehokkaita, mutta hoitoa ei voi aloittaa, kun siitepölykausi jo alkaa, vaan se yleensä aloitellaan, kun kausi syksyisin loppuu, Ijäs sanoo.

Siedätyshoito vaatii sitoutumista, sillä se kestää kolmen vuoden ajan. Usein jo seuraava kevät hoidon aloittamisen jälkeen on helpompi.

– Siedätyshoito on siitä hyvä menetelmä, että se on oikeastaan ainoa siitepölyallergian syytä hoitava hoito. Lääkkeillähän hoidetaan oireita, muttei pysytä hoitamaan itse perusongelmaa. Siedätyshoito hoitaa syytä, eli vähentää herkistymistä, Ijäs sanoo.

Suurin osa saa hoidosta apua: 80–90 prosenttia kokee oireiden helpottaneen merkittävästi. Moni myös tulee lähes oireettomaksi. Toisaalta sataprosenttisen varma ei tämäkään metodi ole – kuten ei mikään muukaan hoito.

– Joillain siedätyshoidon teho säilyy loppuiän, mutta sen voi myös uusia, jos hoidosta on ollut hyvin apua, mutta jossain vaiheessa huomaa oireiden taas lisääntyneen, Ijäs sanoo.

Katso myös: Miten tuoksuyliherkkyys ja allergia eroavat toisistaan? Entä mitkä tuoksut oireilevat herkimmin? 

Miten tuoksuyliherkkyys ja allergia eroavat toisistaan? Entä mitkä tuoksut oireilevat herkimmin? Hengitysliiton järjestöjohtaja vastaa 1:22

Lue myös:

    Uusimmat