Anu ei pitänyt kyyn puremaa vaarallisena – lopulta oireiden vakavuus yllätti lääkäritkin: "Koko loma meni käytännössä siinä"

Espoolaismies unohti ulko-ovensa auki ja kohtasi aamuyöllä makuuhuoneessaan pahimman painajaisensa: ”Se on ollut talossa yli viikon” 0:23
Espoolaismies kohtasi aamuyöllä kammottavan näyn noustessaan käymään vessassa.

Kyy puri Anua jalkaan muutama vuosi sitten. Alkuun oireet näyttivät lieviltä, mutta myöhemmin hän joutui sairaalahoitoon.

Anu kertoo, että haaveri sattui kesämökillä heinäkuun lopulla vuonna 2017. Mökki sijaitsee kallioisessa merimaisemassa Halikossa. Anu ei halua esiintyä tässä jutussa koko nimellään.

Saapumisesta seuraavana päivänä aamukymmenen maissa Anu heräsi ja nousi mennäkseen ulkovessaan. Hän laittoi jalkaansa sandaalit ja astui mökin terassilta heinikkoiselle pihatielle.

Otettuaan muutaman askeleen pihalla Anu huomasi, että jokin tuntui pistävän häntä vasempaan nilkkaan. Kipua ei kummemmin tuntunut.

Jäljet viittasivat kyyn puremaan

Vessassa käytyään hän palasi mökille tutkimaan jalkaansa tarkemmin. Nilkassa näkyivät selkeät puremajäljet. Puremakohdassa oli jotain kellertävää geelimäistä nestettä.

– Ajattelin, että se oli varmaan käärmeen pisto, hän muistelee.

Kyseistä käärmettä Anu ei missään vaiheessa nähnyt. Pihan heinikko oli päässyt kasvamaan sen verran pitkäksi.

– Luulen, että astuin sen päälle, minkä jälkeen se puri ja luikerteli pois, hän pohtii.

Anun mies oli myös sitä mieltä, että kyseessä oli käärmeen purema. Anu otti mökillä varalla olleen kyytabletin. 

Tuumittuaan tilannetta yhdessä he päättivät lähteä päivystykseen. Anu ei ollut huolissaan, sillä hän ei pitänyt mahdollista kyyn puremaa kovin vaarallisena juttuna.

Päivä meni päivystyksessä

Päivystyksessä todettiin, että asialla oli luultavasti ollut käärme. Anu istui tarkkailtavana koko päivän siltä varalta, että jalka alkaisi turvota enemmän. Seurattiin myös, alkaisiko hänelle tulla pahoinvointia tai hengitysvaikeuksia, mutta mitään tällaisia oireita ei ilmennyt. 

– Jalka oli hieman turvonnut ja puremakohtaa vähän aristi, mutta muuten kaikki oli kunnossa. Ei ollut mitään muita fyysisiä oireita, Anu muistelee.

Illalla jalka alkoikin turvota

Anu päästettiin illaksi pois päivystyksestä ja pariskunta palasi mökille. Hän sai lääkkeeksi kortisonivalmiste prednisolonia ja ohjeistukseksi seurata tilannetta.

Noin seitsemän aikaan illalla jalka alkoi turvota. Anu tuumi, että turvotus varmaan laskisi seuraavana päivänä.

Toisin kävi. Kun Anu aamulla heräsi, jalka oli turvonnut todella pahasti. Hän ei pystynyt varaamaan painoa sen päälle ollenkaan.

Anu ja hänen miehensä päättivät lähteä kotiin ja käydä Jorvin sairaalan päivystyksessä. Siellä Anu otettiin osastohoitoon tarkkailuun.

Jalka turposi hurjasti

Aluksi jalka vain jatkoi turpoamistaan. Ultraäänellä seurattiin sen verenkiertoa.

– Jalka turposi niin paljon, että siihen alkoi muodostua kudosvaurioita. Se muuttui ihan punaiseksi ja mustaksi.

Anun sairaalassa ollessa jalka turposi liki puoleen reiteen. Hän ei pystynyt kävelemään vaan liikkui pyörätuolin avulla.

– Tutkivat tuona aikana jotenkin ultraäänen avulla sitä, että kulkeeko jalassa vielä veri hyvin.

Kuin turistinähtävyys

Anu kertoo, että hänen saamansa oireet olivat poikkeuksellisia myös hoitohenkilökunnan mielestä. Hänen turvonnut jalkansa oli hetken aikaa liki turistinähtävyys.

– Useampikin tuli varta vasten ihmettelemään jalkaa, hän nauraa.

Anu muistelee, että tuona kesänä luonnossa oli ollut paljon kyykäärmeitä. Hän kuuli, että Jorvissa olisi ollut aiemmin toinen pahat oireet saanut potilas. Tällä henkilöllä oireiden kerrottiin olleen vieläkin rajummat kuin hänellä.

Kotiin kyynärsauvojen kanssa

Kolmen päivän päästä Anu pääsi kotiin, kun jalan turpoaminen oli lakannut. Hän sai liikkumisen avuksi mukaansa kyynärsauvat.

Anu sai lähtiessään mukaansa lääkkeitä, muun muassa verenohennuslääkettä.

Jalka parantui hiljalleen

Anu käveli keppien varassa viikon tai pari. Painon varaaminen jalalle ei edelleenkään onnistunut.

– Pääasiassa istuskelin jalka koholla.

Jalka parantui pikkuhiljaa. Elokuussa Anu pystyi liikkumaan normaalisti. 

Turvotuksen oireita Anulla oli jalassa pureman jälkeen puolitoista kuukautta. Jalka ja nilkka palautuivat vähitellen normaalin paksuisiksi. Pysyviä vaurioita ei jäänyt.

Jalassa oli värivirheitä jonkin aikaa, mutta nekin hävisivät. Se oli helpotus, sillä lääkäri oli varoittanut, että jalkaan saattaisi jäädä jonkinlaisia pieniä värivirheitä.

Loppujen lopuksi kaikki päättyi hyvin, tosin kesä meni pilalle. 

– Koko loma meni käytännössä siinä käärmeen pureman takia.

Yllättyi täysin seurauksista

Oireiden vakavuus yllätti Anun täysin. Hän oli ajatellut kyyn pureman olevan kuin paha ampiaisen pisto. 

– Vähättelin, että onko tarpeen oikeasti lähteä päivystykseen ja että onko tämä nyt niin vakavaa, hän muistelee.

Anun läheisetkin yllättyivät oireiden vakavuudesta. Hän uskookin, että monelle voi tulla yllätyksenä se, miten vakavia oireita kyyn puremasta saatata seurata.

Anu ei ole allerginen kyylle, joten allergisesta reaktiosta ei hänen kohdallaan ollut kyse.

– Kai se pääsi puremaan ja erittämään myrkkyä erityisen paljon. Ymmärtääkseni se riippuu siitä, miten kyy puree. Joskushan ne vain raapaisevat ihoa hampaillaan eivätkä juurikaan eritä myrkkyä, hän pohtii. 

Tarkkana luonnossa liikkuessa!

Omasta kokemuksestaan viisastuneena Anu suositteleekin lähtemään heti lääkäriin, jos kyy puree. Etenkin jos pureman saanut on lapsi.

Anun oireet eivät alkaneet heti vaan vasta noin kymmenen tuntia puremasta. 

– Eli ei ehkä kannata lähteä sairaalasta minnekään korpeen yksinään. En usko, että olisin yksin omalla autolla päässyt mökiltä kovin helposti pois. 

Myös pihapiirin hoitamiseen Anu suosittelee kiinnittämään huomiota. He eivät olleet tehneet pihatöitä hetkeen, joten heinikko oli päässyt kasvamaan varsin pitkäksi. Niinpä kyy pääsi luikertelemaan siellä huomaamatta.

Anu julkaisi kuvan sosiaalisessa mediassa varoitukseksi muille.

– En sano, että pitäisi hankkiutua kyykäärmeistä eroon kokonaan, ne ovat hienoja eläimiä, hän huomauttaa.

– Pitäisi vain olla tarkkana luonnossa kulkiessa.

Kyy luikerteli salakavalasti halliin ja työntekijän jalkoihin. Katso valvontakameraan tallentunut video:

Katso valvontakameraan tallentunut video: Kyy luikerteli salakavalasti halliin ja työntekijän jalkoihin 0:46


Lue myös:

    Uusimmat