Miten erottaa allergia koronasta? Infektioylilääkäri antaa helpon nyrkkisäännön: "Silloin kannattaa hakeutua testiin"

Miten erottaa korona-ja allergiaoireet toisistaan ja milloin testiin? – Ylilääkäri kertoo huolestuttavista oireista 3:28
Milloin allergikon tulee hakeutua koronatestiin? Ylilääkäri kertoo nyrkkisäännön

Kevät tuo mukanaan allergiaoireita, joita voi olla vaikea erottaa koronavirusinfektiosta. Husin infektioylilääkärin mukaan on tärkeää, että allergialääkitys aloitetaan tänä vuonna ajoissa.   

Keväisen siitepölyallergian oireita voi olla vaikea erottaa koronavirusinfektion aiheuttamista oireista. Nuha, aivastelu ja yskä ovat tuttuja monille allergikoille.  

Husin infektioylilääkäri Asko Järvisen mukaan allergiasta kärsivien ei kannata jäädä odottelemaan oireita tänä vuonna, vaan aloittaa lääkitys allergiaan mahdollisimman pian. 

– Niiden, jotka tietävät, että lehtipuista tulee oireita, pitäisi aloittaa allergialääkitys tänä vuonna mielellään mahdollisimman nopeasti. Aika siihen on jo nyt.  

Lääkityksen aloittaminen on tärkeää myös siitä syystä, että koronataudin riski on Järvisen mukaan suurempi allergikoilla.  

– Tiedetään, että allergia lisää myös infektion saamisen riskiä.  

Järvisen mukaan testeihin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä. Tyypillisten oireiden lisäksi tauti voi aiheuttaa myös epätavallisia oireita.

Järvisen mukaan joissakin tapauksissa esimerkiksi suolisto-oire voi olla ainoa merkki koronataudista.  

– Jos kyseessä on itselle uusi ja hyvin epätyypillinen, infektioon sopiva oire, niin silloin kannattaa hakeutua testiin.  

Viime keväästä on opittu muun muassa se, että koronavirustautia voivat sairastaa myös täysin oireettomat ja vähäoireiset henkilöt.

Allergiasta kärsivien on hyvä noudattaa testauksessa maalaisjärkeä.  

– Jos ne oireet ovat ihan tyypillisiä, silloin ehkä se toistuvasti testaaminen ei ole tarpeen. Mutta kyllä aika herkästi sen allergisen ihmisen kannattaisi testissä käydä, jos oireet ovat samantyyppisiä kuin hengitystieinfektioissa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja