Mainos

Piraattibisnes ei kannata- yhä useampi jää kiinni

Äänitteiden, tietokonepelien ja elokuvien laittomien kopioiden myynnistä kiinnijääneiden määrä on yli kaksinkertaistunut.

Viime vuonna piraattitallenteiden myynnistä annettiin 11 tuomiota ja tänä vuonna tuomarin nuija on paukahtanut jo 25 kertaa.

-Piraattituotteet haukkaavat 20 prosenttia Suomen äänite-, tietokonepeli- ja videomarkkinoista, sanoo varatuomari Antti Kotilainen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta. Muissa Pohjoismaissa vastaava luku on viitisen prosenttia. Suomea enemmän piraattitallenteita liikkuu vain Kreikassa.

Oikeuteen asti piraattikauppiaista päätyy Kotilaisen arvion mukaan vain kymmenisen prosenttia. Kotilainen ennustaa, että DVD-tekniikan yleistyminen tulee lisäämään myös elokuvien laittomia kopioita, sillä CD:n kokoisia DVD-kopioita on paljon helpompi tuoda maahan kuin suuria videokasetteja. Suurin osa Suomeen tuotavista piraattikopioista tulee itärajan takaa Venäjältä.

Järjestäytynyttä tuontiorganisaatiota Suomessa ei kuitenkaan ole havaittu. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus etsii piraattikopioita tekemällä säännöllisesti tarkastuksia kirpputoreille ja seuraamalla mm. Keltaisen Pörssin ilmoituksia.

Kirpputorimyyjiä suurempana ongelmana pidetään kuitenkin yksittäisten kuluttajien tuliaistuomisia. Tänä vuonna Virosta ja Venäjältä tuodaan arviolta kolme miljoonaa laitonta tallennetta. Oikeusministeriössä on käsittelyssä lakialoite-esitys, jonka mukaan piraattituotteiden maahantuonti myös yksityiskäyttöön kiellettäisiin. (MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.