Mainos

Piraateista syytetty pari myöntää tahattoman loukkauksen

Syyttäjä pitää kiinalaispariskunnan toimintaa laajamittaisena ja järjestelmällisenä. Puolustuksen mukaan pariskunta luuli Kiinassa valmistettuja merkkituotteita aidoiksi.

Suomen laajimmasta piraattituotteiden myynnistä syytetty kiinalaispariskunta myöntää loukanneensa tavaramerkkejä, mutta tahattomasti. Puolustuksen mukaan pariskunta kuvitteli Kiinassa valmistettuja merkkituotteita aidoiksi, mitä ne eivät olleetkaan.

Helsingin käräjäoikeus alkoi tiistaina käsitellä syytteitä törkeästä veropetoksesta ja teollisoikeusrikoksesta.

Pariskunnan epäillään pyörittäneen kokonaista liiketoimintaa tuoteväärennösten ympärillä. Syyttäjän mukaan he toivat tuotteita Kiinasta Suomeen omaan liikkeeseensä myytäväksi.

Piraattituotteita kaupannut marketti toimi Helsingin Itäkeskuksen ostoskeskuksessa vuosina 2004-2005. Syyttäjä pitää toimintaa laajamittaisena ja järjestelmällisenä. Hänen mukaansa liike takoi yli miljoonan euron verottoman voiton.

Merkit haluavat sopia säästääkseen kuluja

Halpamarketilla oli Itäkeskuksessa sadan neliön liiketila ja muutaman kymmenen neliön varasto. Viranomaiset takavarikoivat niistä satoja muuttolaatikoita ja jätesäkkejä tavaraa ja löysivät 40 tuotemerkin väärennöksiä: vaatteita, leluja, astioita, laukkuja ja tekstiilejä.

Viranomaisten mukaan pariskunta valehteli maahantuomiensa tavaroiden määrästä ja hinnasta tullausilmoituksissa. Näin valtiolta jäi tullausmaksuja saamatta.

Tullin edustaja muistutti oikeudessa myös vaarantuneesta kuluttajansuojasta: tullivirkailijat eivät tienneet totuutta saapuneista tavaroista, joten käyttöesineiden ja lelujen turvallisuus jäi testaamatta tullilaboratoriossa.

Valtio vaatii pariskunnalta 216 000:ta euroa vältettyjä veroja ja tullimaksuja. Tuotemerkit vaativat aluksi 170 000 euron korvauksia, mutta summa on sittemmin pienentynyt. Vaateistaan luopuivat oikeudenkäynnin alla esimerkiksi Fila ja Adidas.

Tuotemerkit haluavat yleensä sopia oikeussalien ulkopuolella, sillä niitä kiinnostaa lähinnä se, että tuotteet tuhotaan. Sopimalla ne säästävät myös oikeudenkäyntikuluja. Korvauksia piraattituotteiden myyjiltä ja valmistajilta irtoaa vain harvoin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.