Mainos

Pinochet vapaaksi takuita vastaan

Chilen entinen diktaattori Augusto Pinochet voidaan asettaa Espanjassa syytteeseen kansanmurhasta, kidutuksesta ja murhista, ilmoitti maan korkein rikostuomioistuin tänään.

Asiaa viisi tuntia pohdittuaan 11 tuomaria ilmoitti, että maan lain mukaan ihmisiä voidaan asettaa syytteeseen rikoksista, jotka on tehty Chilen ja Argentiinan sotilasjunttahallintojen aikana. Tuomarit julkistavat päätöksensä perusteet muutaman päivän kuluessa.

Espanjan viranomaiset yrittävät saada brittejä luovuttamaan 82-vuotiaan Pinochetin Espanjaan oikeudenkäyntiä varten. Pinochet pidätettiin lokakuun 16. päivänä Lontoossa, jossa hän oli saamassa sairaalahoitoa. Lontoolainen ylioikeus päätti kuitenkin keskiviikkona, että pidätys oli laiton. Entistä valtionpäätä ei sen mukaan voida syyttää rikoksista, jotka tapahtuivat hänen hallintokaudellaan. Pinochet hallitsi Chileä vuosina 1973-1990.

Pinochet vapautettiin tänään takuita vastaan. Hänen täytyy kuitenkin pysytellä poliisivartioinnissa Lontoon pohjoispuolella sijaitsevassa yksityissairaalassa.

Myös Ranskassa syyttäjäviranomaiset aloittivat tänään tutkimukset siitä, pitäisikö Pinochetia vastaan aloittaa oikeustoimet. Useat sotilashallinnosta kärsimään joutuneet chileläis-ranskalaiset perheet ovat vaatineet entisen diktaattorin luovuttamista Ranskaan.

Ranskan oikeusministeri Elisabeth Guigou on ilmoittanut välittävänsä pyynnön heti Britanniaan, jos tuomioistuimet päätyvät suosittamaan syytetoimia.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.