Mainos

Pinochet-mielenosoitus johti yhteenottoihin Chilessä

Noin 5 000 ihmistä osallistui eilisiltana Chilen pääkaupungissa Santiagossa mielenosoitukseen, jossa juhlittiin maan entisen diktaattorin Augusto Pinochetin pidätystä. Osa mielenosoittajista ajautui yhteenottoihin poliisien kanssa.

Vasemmistolaisten ryhmien järjestämässä mielenosoituksessa O'Higgins-puistossa kannettiin julisteita, joissa oli sellaisia tekstejä kuin "Saatiinhan, sinut, tappaja!" ja "Pinochet, murhaaja. Määränpääsi on vankila." Osa mielenosoittajista heitteli kivillä ja polttopulloilla poliiseja, jotka puolestaan käyttivät vesitykkejä ja kyynelkaasua. Santiagossa on ollut useitakin mielenosoituksia sen jälkeen kun Britannian poliisi pidätti Pinochetin Lontoossa runsas sitten espanjalaisen tuomarin pyynnöstä. Pinochetin pidättämistä vastustavaan mielenosoitukseen osallistui lauantaina 20 000 ihmistä.

82-vuotias Pinochet tuli Lontooseen selkäleikkausta varten. Pinochetilla on diplomaattipassi, mutta pidätys oli mahdollinen, koska hänellä ei Britannian viranomaisten mukaan ole mitään ilmoitettua diplomaattista tehtävää Britanniassa. Pinochet on Chilen parlamentin ylemmän kamarin, senaatin, elinikäinen jäsen. Pinochetin valtakaudella 1973-1990 Chilessä katosi tai surmattiin yli 30 000 ihmistä, tuhansia kidutettiin pidätyksen aikana ja maanpakoon lähti yli 50 000 ihmistä.

Brittiläisen tuomioistuimen oli määrä käsitellä tänään Pinochetin asianajajien vetoomusta pidätyksen kumoamisesta. Chilen lehtien mukaan Brize Nortonin lentotukikohdassa lähellä Lontoota on jo valmiina Chilen ilmavoimien kone, joka voi kuljettaa Pinochetin takaisin Chileen.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.