Piispan terveiset vaaliväittelijöille: Kipakkaa saa olla, kunnioitus säilytettävä

Espoon piispa Tapio Luoma uskoo seurakuntavaalikoneen helpottavan keskustelua kirkon kiperistä kysymyksistä.

Kirkollinen keskustelu näyttäytyy usein eri ryhmien voimakkaana vastakkainasetteluna. Väittely on ollut kipakkaa esimerkiksi kirkon suhtautumisesta samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimykseen ja konservatiivisten lähetysjärjestöjen asemaan. 

Espoon piispa Tapio Luoma toivoo vaalikoneen virittävän asiallista keskustelua. 

– Mielikuva kirkosta riitelevänä ja kipakkaa keskustelua käyvänä yhteisönä on ehkä valitettavan totta. Sellaisia me ihmiset olemme eikä kirkollinen keskustelu tässä suhteessa poikkea sävyltään vaikkapa kunnallisella tai valtiollisella puolella käytävästä keskustelusta, Luoma sanoo.

– Jokaisella on ilman muuta oikeus omaan mielipiteeseensä ja sen kertomiseen. Toivon kuitenkin sitä, että se ei tarkoittaisi sitä, että pitäisi lopettaa toisenlaisen mielipiteen kunnioittaminen.

Lokakuun Seurakuntavaaleissa poliittiset puolueet ovat aiempaa selkeämmin esillä.

Ehdokaslistoja on lähes 1800, ja niistä lähes puolet eli vajaat 800 on eduskuntapuolueiden nimissä.

Piispa Luoma pitää hyvänä, että listat ovat avoimet ja listojen poliittisuutta ei tarvitse piilotella. Toisaalta hänen mielestään päätöksenteko seurakunnan luottamuselimissä ei ole kovin poliittista.

– Kokemukseni mukaan vaalien jälkeen näillä ryhmillä, poliittisilla tai muilla, ei enää käytännössä ole merkitystä. Luottamushenkilöt hitsautuvat aika pian yhteen ja opitaan miettimään seurakunnan etua yli näiden ryhmittymien rajojen. 

Seurakuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 9.11., ennakkoäänestys on 27. - 31.10.

Seurakuntavaalikoneeseen voi tutustua osoitteessa mtv.fi/ seurakuntavaalit

Lue myös:

    Uusimmat