Mainos

Piispa rauhoittelee kohua sukupuolenvaihdoksesta

Voitto Huotarin mukaan kirkkoherra Olli Aallolla on täysi oikeus jatkaa virassaan.

Mikkelin hiippakunnan piispa Voitto Huotari katsoo, että sukupuolta vaihtavalla kirkkoherra Olli Aallolla on täysi oikeus jatkaa nykyisessä virassaan. Hän pitää itsestään selvänä myös sitä, että pappeus säilyy, vaikka sukupuoli vaihtuisikin.

Huotari kertoo osallistumisensa keskusteluun olleen pohdiskelua. Irtisanomisesta ei ole missään vaiheessa puhuttu.

-Keskustelulle on runsaasti aikaa. Varsinkaan Aaltoa itseään ei saa nyt hoputtaa mihinkään ratkaisuun, vaan päinvastoin asiassa pitää osoittaa suopeutta. Tämä on hänelle monella tavalla suuri kysymys.

-Asiassa ei ole tehty mitään ratkaisuja. Niiden etsiminen on edessä noin vuoden päästä.

Piispa matkustaa ensi keskiviikkona Imatralle, jossa hän tapaa paitsi kirkkoherra Aallon myös seurakunnan keskeiset luottamushenkilöt ja työntekijät sekä kirkkoneuvoston jäsenet.

-Tarkoitus on kuulla heidän näkemyksensä syntyneestä tilanteesta. Seurakunnan taholta tulleet viestit ovat olleet ristiriitaisia. Se on jo etukäteen selvää, että siellä toivotaan työrauhaa.

Piispa on keskustellut kirkkoherran kanssa moneen otteeseen. Huotari kertoo arvioineensa tilannetta ja Aallon tulevaisuuden eri vaihtoehtoja siltä pohjalta, mitä keskusteluissa on noussut esille.

-Aalto on itse pohdiskellut sellaisia työtehtäviä, joissa hän ei olisi välittömästi ihmisten kanssa tekemisissä. Keskusteluissamme ei ole sellaisia vaihtoehtoja löytynyt. Vain näiltä osin olen todennut, etten tiedä, olisiko sellaisia seurakunnan virkoja olemassa, joissa hän ei työskentelisi välittömästi seurakuntalaisten kanssa, Huotari selittää.

-Arvio, että hänen jatkamisensa nykyisessä virassaan olisi vaikeaa, on hänen omansa. Hän tuntee seurakuntansa ja työyhteisönsä.

Toiveena kiihkoton keskustelu

Aallolle myönnetty virkavapaus alkaa ensi vuoden alussa.

-Käsittääkseni tämä on ensimmäinen kerta, kun sukupuolenvaihdosasia nousee näin näkyvästi esille. Olen itsekin saanut Aallon kautta käsitystä siitä, mistä on kysymys, ja niistä vaikeuksista, joita tähän liittyy. Toivon, että asiasta syntyisi avoin, maltillinen ja kiihkoton keskustelu, vaikka kysymys onkin yksityisasiasta.

Aallon jatko jää eläkkeelle siirtyvän Huotarin seuraajan pohdittavaksi. Mikkelin hiippakunnan uutena piispana aloittaa helmikuussa Seppo Häkkinen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.