Piispa perää asiallisempaa keskustelua kirkon avioliittolinjasta: "Lääke kovuuteen tulee ristiltä"

Piispat ehdottavat kompromissia kirkkoa repivään avioliittokiistaan 10:09
VIDEO: Näin piispa Mari Leppänen kommentoi kirkon avioliittokäsitystä koskevaa keskustelua

Käsitys avioliitosta puhuttaa evankelis-luterilaista kirkkoa edelleen. Piispainkokous ehdottaa mallia, jossa kirkon sisällä voisi olla kaksi erilaista avioliittokäsitystä. Piispa Mari Leppänen harmittelee aiheesta käytävän keskustelun kovaa sävyä.

Piispainkokous hyväksyi avioliittokäsitystä koskevan esitysluonnoksen aiemmin tällä viikolla. Malleista ensimmäisessä avioliitto ymmärretään miehen ja naisen välisenä ja toisessa kahden henkilön välisenä. 

Papilla olisi mahdollisuus toimittaa samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkiminen tai avioliiton siunaaminen, mutta hän voisi siitä myös pidättäytyä. Samaa sukupuolta olevien parien oikeus saada kirkollinen vihkiminen säädettäisiin seurakunnan velvollisuudeksi ja tämän toteutumisen varmistaminen kirkkoherran tehtäväksi.

Esitys menee seuraavaksi laintarkastustoimikunnan tarkastettavaksi, minkä jälkeen huhtikuussa kokoontuva piispainkokous tekee esityksen kirkolliskokoukselle. Kirkolliskokouksessa esityksen hyväksyminen vaatii taakseen kolme neljäsosaa edustajista. Kirkolliskokous kokoontuu seuraavan kerran toukokuussa.

Päätöksenteko hidasta

MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen pitää linjausta merkittävänä ja vielä muutama vuosi sitten sellaista ei olisi annettu.

– Vaikka piispat ajattelevat tästä kysymyksestä eri tavalla, niin sieltä löytyy halu löytää sellainen ratkaisu, joka rakentaa kirkon ykseyttä ja poistaa vastakkainasettelua. Kirkolliskokous ei ehkä päätöstä pysty tekemään, mutta suurin osa kirkon jäsenistä toivoo, että päättäjät kantavat vastuuta, Leppänen toteaa.

Piispojen linjauksen on pelätty johtavan jopa kirkon hajoamiseen. Leppänen muistuttaa, että näin ei ole käynyt muissa Pohjoismaissa, joissa samaa sukupuolta olevien liitot on hyväksytty. Mutta miksi asiasta päättäminen on kestänyt Suomessa niin pitkään? 

Leppänen muistuttaa, että samaa sukupuolta olevien avioliittojen hyväksyminen laajemmin yhteiskunnassa tapahtui melko äskettäin.

– Osittain se johtuu myös siitä, että kirkon päätöksenteko on hidasta ja kirkolliskokouksessa on määräenemmistöpäätökset. Kirkolliskokouksessa on hyvin paljon päättäjinä herätysliikkeiden edustajia, vaikka kirkon muissa tehtävissä heitä on huomattavasti vähemmän, Leppänen sanoo.

Keskustelu uuvuttavaa

Tämänhetkistä keskustelua aiheesta Leppänen pitää uuvuttavana ja sekavana. Se uuvuttaa hänen mukaansa heitä, jotka kokevat teologisen tulkintansa uhatuksi, mutta ennen kaikkea vähemmistöön kuuluvia ihmisiä. 

– Raamatussa on paljon syvää teologista viisautta, mutta myös käytännön ohjeita elämään. Paavali puhuu ”hengen hedelmistä” ja meidän uskovaisten pitäisi heijastaa rakkautta, iloa, kärsivällisyyttä ja lempeyttä. Keskustelu vaikuttaa aika kovalta ja ajattelen niin, että lääke kovuuteen tulee ristiltä.

Lue myös:

    Uusimmat