Homoparit joutunevat odottamaan kirkkohäitä vielä pitkään

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon käsitys avioliitosta miehen ja naisen välisenä tuskin muuttuu lähivuosina, jos kirkolliskokousedustajia on uskominen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että papit tuskin voivat lähitulevaisuudessa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja ainakaan rikkomatta kirkon sääntöjä. 

Kirkon avioliittokäsitys on kuuma puheenaihe tiistaina Turussa alkaneessa kirkolliskokouksessa. Ensi keväänä voimaan astuva sukupuolineutraali avioliittolaki on tuonut kirkolle paineita määritellä kantaansa mies- ja naisparien avioliittoihin. 

STT:n Turussa haastattelemat kirkolliskokouksen osanottajat olivat yhtä mieltä siitä, että kirkon sisäisten näkemyserojen sovittelu avioliittoasiassa tulee kestämään vuosia. Vaikka halukkuutta kompromisseihin on, harva uskoo niiden tyydyttävän kaikkia. 

Tampereen piispa Matti Revon mukaan avioliittokäsitys on herkkä aihe, koska siinä on kyse kirkon omasta uskonkäsityksestä.  

– Valtio ei voi hajota, sen sijaan kirkosta voi erota. Tämä johtaa siihen, että päätöksenteossa kestää kauan. 

Kompromissit kaukana toisistaan 

Vahvat näkemyserot kirkon sisällä tulevat esiin muun muassa siinä, millaista kompromissia kirkon avioliittokäsityksessä pidetään mahdollisena. Kirkolliskokousedustaja Lauri Palmunen Turun arkkihiippakunnasta pitää mahdollisena, että papit voisivat oman vakaumuksensa niin salliessa vihkiä samaa sukupuolta olevia. 

– Tätä pidetään aika liberaalina kantana nykytilanteessa, koska se käytännössä hyväksyisi samaa sukupuolta olevien vihkimisen. Uskon, että tähän suuntaan ollaan menossa, mutta kehitys vie vuosia. 

Lapuan hiippakuntaa kokouksessa edustava Marjatta Hautala sen sijaan ei halua muuttaa kirkon nykyistä avioliittokantaa. 

– Oma kantani nojaa kirkon ja Raamatun oppeihin. Eräs ratkaisu kiistaan voisi olla jokin toinen nimitys samaa sukupuolta olevien parien liitolle, Hautala ehdottaa. 

Kuopion piispa Jari Jolkkosen mielestä avioliittoasia on luonteeltaan sellainen, että siihen on vaikea löytää kompromissia. 

– Toisten kanta lähtee kirkon traditioista. Toiset taas pitävät avioliittokysymystä ihmisoikeusasiana. 

Muutoksia ei näköpiirissä 

Kirkolliskokous keskustelee keskiviikkona piispainkokouksen selonteosta, jonka mukaan avioliittolain muutos ei vaikuta kirkon näkemykseen avioliitosta miehen ja naisen välisenä. Käytännössä päätöksiä ei ole odotettavissa, sillä aiheesta keskustellaan lähinnä tiedonantojen pohjalta. 

Myös tulevaisuudessa päätösten tekeminen lienee vaikeaa, sillä kirkolliskokous voi muuttaa vihkikaavaa vain kolmen neljäsosan määräenemmistöllä. Tällä hetkellä kirkolliskokouksen jäsenistön kannat jakautuvat niin, ettei uudistuksen kannattajilla tai vastustajilla ole vaadittavaa enemmistöä.   

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja