Piha ja puutarhuri valmistautuvat kesän kasvukauteen

Puutarhuri silmäilee uteliaana pihaa ja tutkii lumisen talven jälkiä. Multasormet alkavat syyhytä, kun paljas maa alkaa luvata kevättä.

Nuoret havukasvit ja muut ainavihannat kasvit kaipaavat jo alkukeväästä erityistä huolenpitoa: ne suojataan auringonpaisteelta ja kevättuulelta säkki- tai varjostuskankaalla siihen asti, kun maan pintakerros on sulanut. Muuten ne voivat kuivua, kun neulaset tai lehdet haihduttavat vettä ja juuristo ei vielä pysty ottamaan kosteutta maasta.

Lumien sulaesa piha kaipaa kevätsiivousta ja -kunnostusta. Nurmikko haravoidaan, puuvartiset kasvit siistitään lumitaakan jäljiltä, kasvupaikat kunnostetaan ja tiivis maa möyhennetään. Vauhtia kasveille antavat tuore multa ja ravinteet. Ahkera multasormi saa palkinnoksi juhlahetken, kun pöytään katetaan ensimmäisiä makupaloja omasta maasta.

Kotipuutarhurille sula maa on merkki myös istutustöiden alkamisesta. Sipulikasvit ilmestyvät kauppoihin, ja taimivalikoimaa tutkitaan ahkerasti kuvastoista ja puutarhaliikkeissä.

Varaslähtö kesään

Monen kevät alkaa ikkunalautaviljelmistä. Aurinkoisella ikkunalla on helppo kasvattaa esimerkiksi yrttien ja kesäkukkien taimia. Ilman esikasvatusta kaikki kasvit eivät edes ehdi kukkimaan tai tuottamaan hedelmää Suomen lyhyen kesän aikana.

Myös suojainen tai lasitettu parveke on ihanteellinen paikka kesän aloitukselle. Lämpöisessä paikassa kasvit saavat nopean lähdön kasvukauteen. Lasiseinät heijastavat lisävaloa, ja lämpötila pysyy yölläkin sopivana. Kasvilajikkeita valitessa kannattaa huomioida talvehtiminen ja keskikesän paahde.

Perennapenkki uuteen uskoon

Ihailetko kävelyretkillä joidenkin pihojen jatkuvaa kukkaloistoa? Onnistumiseen ei aina tarvita hortonomin pätevyyttä. Menestymiseen vaikuttavat lajivalinnat, valon määrä ja maaperä.

Puutarha palkitsee, kun ottaa selvää kasvien ihanteellisista kasvuolosuhteista ja etenee taitojensa mukaan. Oman pihan ilmaston oppii vähitellen, ja kokeneemman puutarhurin takataskusta löytyy aina muutama niksi unelmien puutarhan luomiseen.

Rikkaruohoista kannattaa ottaa niskalenkki sitä mukaa, kun ne pistävät päänsä mullasta, niin pääsee kesän edetessä kitkemisestä helpommalla.

Jos voimakkaat perennalajit ovat vallanneet kukkapenkin, isommat juurakot voi jakaa. Jakaminen tapahtuu kaivamalla juurakot ylös ja leikkaamalla ne lapion kärjellä osiin, joista riittää jaettavaksi ystävillekin. Juurakon jakaminen auttaa monia kasveja kukoistamaan entistä paremmin, mutta herkille lajeille riittää usein mullan lisääminen.

Kesän makua

Ulkona syöminen on hauskaa, ja puutarhan kevättyötkin sujuvat paremmin, kun eväskori on kunnossa. Odotettu kesä alkaa tuntua todelta, kun esiin otetaan grilli, retkikeitin, kylmälaukku ja termospullo.

Sitä ennen huolletaan kuitenkin talven jäljiltä paljastuneet pinnat. Ränsistyneet puupinnat huolitellaan maalilla ja kalusteet öljytään. Puutarhan kiveykset ja vesiaiheet pestään ja harjataan kauniiksi. Samalla on myös hyvä puhdistaa ruukut ennen uutta kasvukautta.

Kevättöiden jälkeen tarvitaan kärsivällisyyttä, sillä työ alkaa tuottaa tulosta kunnolla vasta ilmojen lämmettyä. Malttamattomille tulee avuksi italialainen Taffeta, jonka valikoima tarjoaa oikopolun kukkien ystäville. Ovimattosarjassa kukoistavat kukat kaikkina vuodenaikoina. Tuotetta myy esimerkiksi inreda.com.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Pihakeidas, Taffeta (inreda.com), ja Colourbox.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat