Mainos

Pietikäinen ja Essayah huolissaan äärioikeiston rasismista

Sekä paikkansa Euroopan parlamentissa säilyttävää Sirpa Pietikäistä (kok.) että parlamentista suuresta äänisaalista huolimatta tippunutta Sari Essayahia (kd.) huolettavat äärioikeiston sisällä olevat rasistiset mielipiteet. Naiset keskustelivat asiasta MTV:n Uutislivessä.

Muun muassa SDP:n entinen puheenjohtaja ja ex-pääministeri Paavo Lipponen on kritisoinut perussuomalaisten vaalimenestystä ja perussuomalaisten Jussi Halla-ahon samaa suurta äänisaalista. 

Pietikäinen muistuttaa, että perussuomalaisten sisällä on hyvin erilaisia poliittisia agendoja. Tärkeintä hänen mielestään olisi katkaista siivet rasismilta.

- Mieluummin kuin lähtisin yksittäisiä ihmisiä heti leimaamaan, niin minä toimisin erittäin napakasti sitten, kun näitä kielteisiä tekoja tehdään. Siihen asti kaikilla on oikeus kansan valtakirjaan.

Pietikäisen muistuttaa, että EU on demokraattinen instituutio.

- Se on kuitenkin demokraattinen instituutio, paikka päätöksenteolle. Parempi on, että ihmisten mielipiteet on siellä edustettuina kuin nyrkki kansan taskussa.

Pietikäisen mielestä suurin haaste on nyt saada aikaan yhteisymmärrys asioista, kun parlamentissa on niin erilaisia mielipiteitä.

Essayah sanoo ymmärtävänsä EU-kriittisten äänten nousun Euroopassa.

- Mielestäni on ymmärrettävää, että tämän kriisin hoidossa on ollut varmaan sellaisia askeleita, että tietynlainen tällainen EU-kriittisyys on löytänyt kanavansa. Siinä on minun mielestäni jotain ymmärrettävää. Itse olen kyllä huolissani siitä, että tähän samaan syssyyn on tullut sitten nämä ääripuolueet, antisemitistiset, rasistiset, ksenofobiset puolueet. Tätä kaikkea ei voi ehkä lyödä samaan pakettiin.

"Katainen hyvä kandidaatti"

Pietikäinen uskoo, että pääministeri Jyrki Kataisella on hyvät mahdollisuudet saada EU:n huippuvirka. Tarjolla ovat esimerkiksi ulkopolitiikan korkean edustajan ja euroryhmän puheenjohtajan tehtävät.

- Ihan selvästi Katainen, puolueen puheenjohtajana, pääministerinä on erittäin hyvä kandidaatti, ykköskandidaatti, mutta katsotaan.

Kun talouskomissaari Olli Rehn pääsi Euroopan parlamenttiin, hän ei voi jatkaa komissaarina. Rehnin on kuitenkin vielä otettava parlamentaarikon paikka vastaan. Kataiselle on mahdollisesti luvassa pätkäkomissaarin paikka hänen tilallaan.

- Aikataulullisestihan tässä käy nyt niin, että Katainen tulee tällaiselle niin sanotulle pätkäkomissaarin paikalle, eli hän on itse aika hyvässä asemassa katsomaan, että minkälaisia asetelmia seuraavaan komissioon ollaan tekemässä. Ja siinä mielessä hänellä on erinomainen paalupaikka sitten valvoa tätä asiaa, Essayah sanoo.

Essayah muistuttaa, ettei kaksi komissaaria voi olla suomalaisia, mikä vaikuttaa muun muassa Alexander Stubbin mahdollisuuksiin päästä komissaariksi.

- Samasta maasta ei kuitenkaan voi olla kahta komissaaria. Jos on yksi komissaari, oli se sitten ulkopoliittisen edustajan paikalla tai komission puheenjohtajana, niin sen maan kiintiö on silloin käytetty, Essayah selventää.

Essayah: Tunnelmat jakautuneet

Essayah kertoo, että tunnelmat ovat olleet jakautuneet eilisen tuloksen jälkeen. Essayah oli vaalien äänikuningatar yli 61 000 äänellä, mutta putosi silti parlamentista.

-  On tietysti hienoa, että puolueen kannatus nousi roimasti. Toki henkilökohtainen äänimäärä tuntuu myös hyvältä. Naisten sarjan voitto, jos urheilutermejä käyttäisi, mutta ehdottomasti tietysti se kaikkein tärkein, eli paikka, kun se jää uupumaan, niin toki se sitten harmittaa, Essayah kertoo tunteistaan.

Seuraavaksi Essayahilla on edessään muutto Suomeen.

- Elämä jatkuu vaalien jälkeenkin. Kyllä tässä ihan tällaiset käytännön asiat on seuraavana. Jos viisi vuotta sitten meni hivenen aikaa siihen, että sai tuollaisen meppitoimiston sinne pystyyn, niin nyt sitten kuukauden sisällä kaikki on myöskin purettava. Toisaalta sitten, kun olen koko perheen voimin sinne Brysseliin muuttanut, niin lasten koulu loppuu siellä sikäläisittäin vähän ennen juhannusta, ja sitten alkaa myöskin perheen muuttaminen Suomeen.Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.