Mainos

Pienyritykset eivät tunne kemikaalilakia

Suomalaisyritykset eivät ole riittävästi varautuneet ensi viikolla voimaan tulevaan EU:n kemikaalilainsäädäntöön. Viikon kuluttua Helsingissä aloittava kemikaalivirasto kerää tietoja tuotteiden koostumuksista.

Sosiaali- ja terveysministeriön Kemikaalineuvottelukunta arvioi, että suuret yritykset ovat hyvin varautuneet, mutta monet pienet ja keskisuuret yritykset voivat olla täysin tietämättömiä uuden lainsäädännön vaatimuksista.

Kaikkiaan Suomessa on noin 200 000 yritystä ja sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan kemikaalilaki koskee tavalla tai toisella noin puolta kaikista yrityksistä.

Kemikaalilainsäädäntö vaatii valmistajia ja maahantuojia rekisteröimään käytössä olevat kemikaalit. Tarkoitus on koota tarkat tiedot kaikkiaan 30 000 kemikaalista. Aiemmin viranomaisten oli todistettava jonkin kemikaalin vaarallisuus, jatkossa yritysten on todistettava, että niiden valmistamat tai maahantuomat kemikaalit ovat turvallisia. Tiedot kemikaaleista kerätään Helsingissä sijaitsevaan EU:n kemikaalivirastoon, joka aloittaa työnsä ensi viikon perjantaina 1.6.

Vaarallisimmat kemikaalit on tarkoitus poistaa kokonaan käytöstä

Kemikaalilaista on hyötyä tavalliselle kuluttajalle. Vihreiden europarlamentaarikon, Satu Hassin mukaan kulutustavaroissa piilevät vaarat tulevat huomattavasti vähenemään ihan huomaamatta.

- Lisäksi kuluttaja saa oikeuden tietää, että onko vaikkapa sohvassa tai nukessa tai missä tahansa tuotteessa minkä hän ostaa, aineita, jotka kuuluvat vaarallisimpien aineiden luetteloon.

Vielä tällaista luetteloa ei ole - sen tekoon menee noin vuosi. Luetteloon tulevat esimerkiksi syöpää aiheuttavat aineet ja lisääntymiskykyä haittaavat aineet.

- Noin vuoden kuluttua voi sitten kaupan kassalla vaatia tietoa esimerkiksi huulipunan sisällöstä. Erityisesti toivoisin, että lelujen ostajat käyttäisivät tätä oikeutta hyväkseen. On nimittäin ihan hämmästyttävää mitä kaikkea leluissa saattaa olla, Hassi toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.