Pienituloiset kärsivät inflaatiosta eniten

Elintarvikkeiden hintojen ja vuokrien nousu kurittavat työttömiä ja eläkeläisiä.

Kuluttajahintojen nousu puree suhteellisesti ottaen voimakkaimmin yksin asuviin työttömiin. Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n tekemän selvityksen mukaan myös eläkeläiset ovat selvästi muita alttiimpia inflaation vaikutuksille.

- Inflaation vaikutukset ovat hyvin epäsosiaalisia, sanoo PT:n ennustepäällikkö Eero Lehto.

Työttömän inflaatioprosentti on tänä vuonna 5,1, kun yleinen hintatason nousu on PT:n arvion mukaan 4,1 prosenttia. Ensi vuonnakin työtön kärsii selvästi muita enemmän henkilökohtaisesta inflaatiosta.

Kaikkein helpoimmalla inflaatiosta selviää lapseton toimihenkilöpariskunta. Heidän inflaatioprosenttinsa jää tänä vuonna 3,6 prosenttiin.

PT on luonut esimerkkiperheensä Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen perusteella. Eri perhetyyppien keskimääräisistä kulutustottumuksista on rakennettu korit. Niiden sisältämille tuotteille ja palveluille on laskettu inflaatioprosentit, jotka on painotettu korien sisällön mukaan.

Laskelmassa on otettu huomioon ansiotulojen lisäksi verot, tulonsiirrot, asuntolainojen hoitokulut, vuokrat ja lasten päivähoitomaksut. Sen sijaan pääomatulot eivät ole mukana.

Esimerkkiperheiden kulutuksen jakautumisessa näkyy kotitalouksien koon ja ansiotason vaikutus. Pienet tulot näyttävät selittävän eniten suuria perhekohtaisia inflaatiolukemia.

Pienituloisissa perheissä elintarvikkeet ja asuminen vievät suuremman osan tuloista kuin hyvätuloisissa perheissä. Tänä vuonna elintarvikkeiden hintojen kahdeksan prosentin kallistuminen on suurin syy inflaation kiihtymiseen. Myös vuokrien nousu nostaa pienituloisten inflaatiota, sillä parempituloisten oletetaan asuvan omistusasunnoissa.

Tasaantuu ensi vuonna

Työttömien ja eläkeläisten ohella yksin asuva työntekijä, yhden lapsen yksinhuoltajaperhe ja kahden lapsen työntekijäperhe altistuvat muita enemmän inflaatiolle tänä vuonna.

Toimihenkilöpariskunnan lisäksi helpoimmalla selviävät suurituloiset johtaja- ja asiantuntijapariskunnat sekä kahden lapsen toimihenkilöperheet.

Lehto arvioi, että ensi vuonna perhekohtaiset inflaatioluvut tasaantuvat, kun yleinen inflaatio oletettavasti vaimenee tästä vuodesta. Vain työttömien inflaatio pysyy selvästi muita korkeampana.

Palkankorotukset on huomioitu PT:n luvuissa kaikkien alojen keskiarvona, eikä selvitys sisällä näin ollen alakohtaisia eroja. Myös ensi vuonna luvassa oleva tuloverojen alennus sisältyy lukuihin. Samoin päivähoitomaksujen korotus on laskettu mukaan ensi vuodelle.

Tuhdein potti suurituloisille

Perhekohtainen inflaatio vaikuttaa nettona laskettuihin reaalituloihin. Työttömän reaalitulot putoavat PT:n laskelman mukaan tänä vuonna 1,7 prosenttia, kun korkeasti koulutettu lapsiperhe yltää 3,9 prosentin reaalitulojen kasvuun.

Euroissa mitattuna tuhdeimman potin reaalituloihinsa saa tänä vuonna suurituloinen johtaja- ja asiantuntijapariskunta, vaikka suhteellisesti heidän saavutuksensa ei eroa paljoa muista.

Johtaja- ja asiantuntijapariskunta saa 278 euron lisän reaalituloihinsa kuukaudessa, kun työttömältä menee 13 euroa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat