Mainos

Pieni laatikko aikoo tunnistaa sairauksia - Asiantuntijat varoittavat

Uuden edullisen kannettavan tunnistinlaitteen avulla lääkärit saattavat pystyä tunnistamaan eri sairauksia rintasyövästä MRSA-sairaalabakteeriin. Laitetta on kehittämässä brittiläinen tutkimusyhtiö Cambridge Consultants.

Yhtiön CliniHub-tunnistinlaite on tällä hetkellä kehitystyön alla yhteistyössä Kalifornialaisen XenBio Fluidics -yhtiön kanssa.

New Scientist kertoo teknologiasivuillaan, että pyrkimyksenä on kehittää edullinen tunnistin joka aistii eri sairauksista aiheutuvia vasta-aineita. Luottokortin kokoiset näytelevyt asetetaan modeemin kokoiseen lukijaan, joka tutkii vasta-aineita fluoresoivan valon avulla.

Cambridge Consultants -yhtiöstä kerrotaan, että laitteen kehittäjät ovat rakentaneet prototyyppejä, jotka pystyvät tunnistamaan kolme sairautta.

- Tähtäämme alle 100 dollaria maksavaan rintasyöpätestiin, joka on mammografiatutkimusta paljon edullisempi, yhtiöstä todetaan.

Visioissa on myös kotikäyttöön suunniteltava tunnistinlaite. Ihmiset voisivat hyödyntää laitetta vaikkapa pyyhkäisemällä näytteen kipeästä kurkusta nähdäkseen onko kyseessä virus vai antibioottihoitoa vaativa bakteeri-infektio.

- Harva voi väittää, että tuollaisista kotitesteistä olisi haittaa, mutta syöpä on aivan eri asia, toteaa David Morgan Nottinghamin yliopistollisista sairaaloista.

Hänen mukaansa lääkäreitä varten suunniteltava laite on jännittävä tulevaisuudennäkymä. Hän kuitenkin varoittaa, että syövän aikaiseen havaitsemiseen suunnitellut vasta-aine tunnistukset sisältävät paljon ratkaisemattomia kysymyksiä.

- Meidän täytyy tietää paljon enemmän kyseisten testien tarkkuudesta ennen kuin mammografiaseulonta voidaan ajatella korvattavaksi. Ja entä sitten, jos testi osoittaa syövän olemassaolon, mutta ei pysty kuitenkaan tunnistamaan sen sijaintia, pohtii Morgan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.