Mainos

Pienhiukkasaltistusta vähennetään Euroopassa

Tärkeimmät pienhiukkasten lähteet ovat liikenteen pakokaasut ja pienpoltto, kuten tulisijat ja kattilat, sekä teollisuus ja energiantuotanto. Suomen vähennystavoite tulee olemaan noin 10-15 prosenttia.

Kansalaisten altistusta pienhiukkasille vähennetään kaikissa EU-maissa. EU:n ympäristöministerit ovat sopineet Luxemburgissa uudesta ilmanlaatudirektiivistä, jossa säädetään ensimmäistä kertaa sitovat raja-arvot pienhiukkasille.

Tärkeimmät pienhiukkasten lähteet ovat liikenteen pakokaasut ja pienpoltto, kuten tulisijat ja kattilat, sekä teollisuus ja energiantuotanto. Suomen pienhiukkasista suuri osa on kulkeutunut tänne ilman mukana muualta.

Direktiivi määrää raja-arvot, joita on noudatettava viimeistään vuoden 2015 alkuun mennessä. Lisäksi jokaisen maan tulee vähentää väestön altistumista pienhiukkasille vuosina 2010-2020. Pahimmin saastuneilla alueilla altistumisen vähennystavoite on 20 prosenttia. Ympäristöministeriön mukaan Suomen vähennystavoite tulee olemaan noin 10-15 prosenttia.

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin mukaan uuden direktiivin avulla vähennetään ilmansaasteiden, erityisesti pienhiukkasten aiheuttamia terveyshaittoja ja ennenaikaisia kuolemantapauksia.

- Samalla vähennetään ympäristön happamoitumista, rehevöitymistä ja alailmakehän otsonin aiheuttamia haittoja terveydelle ja kasvillisuudelle, Enestam sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.