Mainos

Pienet kuljetusalan yrittäjät tyytymättömiä yrityssaneerauslakiin

Kuljetusalan pienet ja keskisuuret yrittäjät arvostelevat ankarasti nykyistä yrityssaneerauslakia ja vaativat siihen tiukennuksia alan kilpailun varmistamiseksi. Sopimusliikenne ry:n toimitusjohtajan Risto Jaakkolan mukaan osa kuljetusalan yrittäjistä käyttää sumeilematta hyväkseen yrityssaneerausta.

-Se vääristää kilpailua, hän huomautti.

Sopimusliikenne on Suomen kuorma-autoliiton toimialajärjestö. Jaakkolan mukaan "pöydän putsaamisesta" saneerauksella tai konkurssilla kärsivät pienet ja keskisuuret yritykset sekä niissä työskentelevät. Hänen mielestään nykykäytäntöä olisi tiukennettava mm. niin, että yrityssaneerauksessa uutta kuljetusalan yritystä perustavan vakavaraisuutta tarkasteltaisiin aivan toisella painolla kuin nykyisin ennen kuin toimilupa annetaan.
Uutena huonona esimerkkinä Jaakkola mainitsi Niinivirta-yhtiöt.

-Konkurssiin asetetun Niinivirta-yhtiöiden alihankkijana olleilla 70 yrityksellä jää yhteensä miljoonien markkojen saatavat pesästä. Tämä merkitsee vääjäämättä vaikeuksia ja ilmeisesti konkursseja osalle näistä yrityksistä, hän sanoi.

Jaakkola lisäsi ennen tilaisuutta, että myös Niinivaaran tapauksessa pitkälti samat omistajat ovat jatkamassa toimintaa, mutta ilman vanhoja rasituksia.

-Lähtökohdat ovat aivan toisenlaiset kuin niillä, jotka hoitavat asiansa, hän huomautti.

"Ala taitava hyväksikäyttäjä"


Jaakkolan mukaan myös tilastot osoittavat kuljetusalan olevan "taitava yrityssaneerauksen hyväksikäyttäjä".

-Tämän vuoden tammi-syyskuussa yrityssaneeraukseen haki 221 yritystä. Näistä kuljetusalan yrityksiä oli 30, hän huomautti.

-Nytkin alalla toimii toista sataa yrityssaneerauksessa olevaa yhtiötä, hän selvitti.

Jaakkolan mukaan kuljetusalan yritysten osuus saneeraushakemuksista on kasvanut alkuvuosien 4-5 prosentista 14 prosenttiin, vaikka alan yrittäjien osuus ei ole merkittävästi lisääntynyt. Kuljetusalalla on runsaasti ylikapasiteettia, mikä on painanut hinnat pohjiin. Jaakkolan mukaan yrityssaneerauksella ei pitäisi tukea toimintaa, joka ei ole pärjännyt aiemminkaan.

Sopimusliikenne ry:ssä on lähes 600 yritystä. Niillä on melkein neljäsosa ammattimaisen liikenteen käytössä olevista autoista. Sopimusliikenteen yritykset hoitavat pääasiassa kaupan ja teollisuuden kuljetuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.