Tässäkö ratkaisu yhteiskunnan yleiseen ongelmaan? "Olen saanut monta ystävää"

84-vuotias Pellervo Arponen jäi yksin, kun hänen Alzheimeria sairastanut vaimonsa kuoli muutamia vuosia sitten. Nykyään sosiaalinen ikämies pitää yhteyttä ulkomaailmaan videopuhelujen kautta toimivan Kylä-kanava -palvelun avulla.

– Varsinkin jos on ulospäinsuuntautunut, sitä kaipaa juttukaveria, Espoossa asuva Arponen sanoo.

Ideana on tarjota kotona asuville ikäihmisille hyvinvointia edistävää toimintaa helppokäyttöisen videopuheluyhteyden kautta.

Erilaista ohjelmaa

Turun ammattikorkeakoulusta lähetetään Skypeä muistuttavan videopuhelutoiminnon kautta ohjelmaa eri puolille Suomea. Monipuolisen ohjelman vetäjinä ovat useimmiten eri alojen opiskelijat.

– Monet opiskelijat ovat yllättyneet, miten skarppeja ja ajassa kiinni olevia palvelua käyttävät ikäihmiset ovat, Kylä-kanavan koordinaattori Kaisa Jokela toteaa.

Näyttöjen äärellä on muun muassa jumpattu, laulettu yhteislauluja, puhuttu ruuanlaitosta, historiasta ja erilaisista kulttuureista.

– Erilaiset tieto- ja nokkeluuskilpailut ovat erittäin suosittuja, Arponen kertoo.

– Paitsi emme me kilpaile, vaan ratkomme niitä yhdessä. Fyysisten virikkeiden lisäksi on hyvä pitää yllä henkistä hyvinvointia.

Kotona asuminen lisääntyy

Henkinen kunto on yksi avaintekijöistä, kun kyse on kotona asuvien ikäihmisten pärjäämisestä.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan nykyään noin 90 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä asuu kotona.

Tulevaisuudessa kotona asuminen on mahdollista vielä suuremmalle ryhmälle terveyttä edistävien palvelujen avulla.

Kylä-kanavan käyttäjät pitävät palvelua tärkeänä paitsi ohjatun ohjelman myös sen mahdollistaman yhteisöllisyyden vuoksi. Lisäksi palvelua on hyödynnetty kotihoidossa, ja muun muassa lääkärit ovat antaneet neuvoja videopuhelun välityksellä. 

– Kotihoito on soittanut minulle monta kertaa tämän kautta ja tullut tarvittaessa katsomaan. Verraton laite, Naantalissa asuva 93-vuotias Viljo Heikkola sanoo.

Hinta vaihtelee

Ikäihmisten asuinkunta ratkaisee, minkä verran he joutuvat maksamaan palveluun tarvittavista laitteista. Osalle palvelu on maksuton, mutta esimerkiksi Kristiinankaupungissa asuva Simo Kyrönviita maksaa laitteista nykyään noin 50 euroa kuussa.

– Toivoisin, että yhteiskunta lähtisi tähän enemmän mukaan. Pienestä eläkkeestä tuollainen lohkaisee aika merkittävän summan.

– Täällä on ollut yksinäistä, kun moni ikätoveri on lähtenyt näistä maisemista. Palvelun kautta olen saanut monta uutta ystävää, Kyrönviita kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat