Pidä punkit tehokkaasti loitolla näillä vinkeillä

Punkit saattavat ahdistaa näin kesällä ja pelko sen levittämistä taudeista ei olekaan aiheeton. Kunnon punkkisyynillä ja esimerkiksi vaatetuksella voi kuitenkin vaikuttaa paljonkin siihen, että punkin huomaa ajoissa.

Punkit viihtyvät aluskasvillisuuden seassa. Maastossa kulkiessa kulkureitti kannattaa miettiä niin, että kosteat heinikot ja pensaikot eivät osu matkan varrelle.

Vaatetuksella voi myös vaikuttaa paljon. Pitkävartiset saappaat tai pitkävartiset sukat lahkeen päälle vedettyinä vaikeuttavat punkin pääsyä iholle.

Vaatteiden materiaali- ja värivalinnoilla on myös väliä. Vaaleita vaatteita kannattaa suosia siksi, että punkit erottaa niistä helpommin kuin tummista. Pörheitä, karvaisi materiaaleja on syytä välttää ja suosi niiden sijasta sileitä materiaaleja, joihin punkkien on vaikeampi kiinnittyä.

Punkkisyyni rutiiniksi

Punkkialueilla liikuttaessa rutiiniksi kannattaa ottaa punkkitarkastus muutamaan otteeseen päivän aikana ja viimeistään illalla ulkoilun päätteeksi.

Punkit kiinnittyvät erityisen mielellään käsien ja polvien taipeisiin, selkään, niskaan, genitaalialueille, varpaanväleihin, hiuspohjaan, korvaan tai jopa korvakäytävään. Omaa selkää on hankala kurkkia ja punkkisyyniin kannattaa pyytää apua kaverilta.

Lemmikit eivät kuulu sänkyyn

Punkit saattavat kulkeutua myös petivaatteisiin. Myös petivaatteissa sileä puuvilla on esimerkiksi suositeltava materiaali, samoin vaaleat värit. Vuodevaatteet kannattaa pudistella päivittäin.

Koiran tai kissan paikka ei ole sängyssä, sillä ne voivat tuoda kotiin punkkeja. Koiran ja kissan turkki pitäisi myös tarkastaa ainakin kerran päivässä punkkien varalta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja