Pidä huoli, ettet ota mallia Onnibus-kuljettajasta – toimi näin, jos auton ikkunat huurtuvat yllättäen

Mersun ikkunat jäätyivät sisäpuolelta 0:28
KATSO MYÖS: Mersun ikkunat olivat umpijäässä, mutta eivät ulko- vaan sisäpuolelta. Ongelma on varma merkki siitä, että auton sisäilmassa on ollut liikaa kosteutta.

Auton ikkunoiden huurtumista on mahdollista ehkäistä. Mikäli näkyvyys on kuitenkin jo heikentynyt, ei ajamista saa jatkaa.

Kerroimme eilen torstaina Onnibus-linja-autoyhtiön kuljettajasta, joka aiheutti vaaraa matkalla Helsingistä Porvooseen, sillä ajoneuvon tuulilasista ei nähnyt kunnolla läpi.

– Kuten kuvasta näkyy,  kuski ei juurikaan nähnyt eteensä, Facebookissa kuvan julkaissut kyytiläinen kirjoitti.

Matkustajan mukaan kuski ajoi moottoritiellä kovaa, vaikka moni ilmaisi huolensa heikosta näkyvyydestä.

– Ihmiset kävivät pyyhkimässä omilla kaulahuiveilla ja sanomalehden palasilla ikkunaa, mutta niistä ei juurikaan ollut apua.

Söderkullan kohdalla bussi törmäsi liikenteenjakajaan. Matkustajan vaatimuksesta bussi lopulta pysähtyi pysäkille, jossa suuri osa kyytiläisistä jäi pois. Kuljettaja puolestaan jatkoi matkaa näkemättä eteensä.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Kuinka kuljettajan sitten olisi pitänyt tilanteessa toimia tai miten siltä olisi voinut välttyä kokonaan? Onnibusin oman ohjeistuksen mukaan kuljettajan olisi pitänyt pysähtyä turvalliseen paikkaan ja hoitaa näkyvyys kuntoon.

– Kuljettaja on pysähtynyt ja ilmoittanut tapahtumista ja vallitsevasta tilanteesta liikennetyönjohdolle vasta sen jälkeen, kun osuma liikenteenjakajaan oli jo tapahtunut.

Ikkunoiden huurtumista voi ehkäistä

– Lasien huurtuminen on merkki siitä, että auton sisäilmassa on liikaa kosteutta. Oikeilla toimilla lasien sisäpintojen huurtumista voi ehkäistä ja huurteen poistumista nopeuttaa, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen totesi viime talvena.

Tuulilasin sisäpinnan säännöllinen puhdistus on Vesalaisen mukaan tärkeä toimenpide huurtumisen ehkäisemiseksi. Kosteus tarttuu lasiin sitä herkemmin, mitä likaisempi se on. Jos huurretta yrittää pyyhkiä lasista käsin, jää siihen rasvaa ja jatkossa lasi huurtuu entistä herkemmin.

– Huurteenpoisto lasin sisäpinnalta tulisikin hoitaa lämmityslaitteen tai tuulilasinlämmityksen avulla.

Kosteutta siirtyy ajoneuvon sisälle myös matkustajien vaatteiden ja kenkien mukana. Tähän asiaan linja-autonkuljettajan voi kuitenkin olla hankala vaikuttaa.

Vesalainen muistutti viime talvena myös raitisilmansuodattimen säännöllisen vaihtamisen tärkeydestä.

– Liian vanha suodatin vettyy ja tukkeutuu, jolloin kosteaa ilmaa, kaikkine epäpuhtauksineen, suorastaan puhalletaan autoon sisälle.

Onnibusin tapauksessa ilmastointi ei yhtiön mukaan toiminut.

Mikäli näkyvyys alkaa heikentyä huurtuvista ikkunoista tai mistä tahansa muusta syystä johtuen, on auto pysäytettävä turvalliseen paikkaan, eikä matkantekoa saa missään nimessä jatkaa ennen kuin näkyvyys on kunnossa.

Huurtumista voi kiihdyttää myös esimerkiksi ilmastoinnin sisäilmankierto-asetuksen aktivoituminen vahingossa, joten kyseinen asetus on syytä tarkistaa, mikäli ikkunat alkavat yllättäen huurtua.

Lue myös:

    Uusimmat