Pian pimeys loppuu! Tänään on vuoden lyhin päivä – enää 186 päivää juhannukseen

Päivän lyheneminen päättyy tänään. Päivän pituus on 5 tuntia 49 minuuttia – juhannuksena se on jopa 19 tuntia!

Oletko lopen kyllästynyt pimeyteen? Pian se loppuu: tänään on vuoden lyhin päivä eli talvipäivänseisaus. Päivän lyheneminen päättyy tänään. Samalla noin 90 vuorokautta kestänyt syksy loppuu.

Aurinko nousee tänään Helsingissä kello 9:24 ja laskee 15:13. Lapissa aurinko ei kaamoksen aikana nouse lainkaan. Kaamosaika on esimerkiksi Nuorgamissa melkein kaksi kuukautta, ja Norjalle kuuluvilla Huippuvuorilla aurinko nousee seuraavan kerran 15. helmikuuta 2016.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Päivän pituus tänään on 5 tuntia 49 minuuttia. Vertailun vuoksi: päivän pituus on juhannuksena jopa lähes 19 tuntia myös Etelä-Suomessa. Elokuussa aurinko nousee Tampereella jo 05:33.

Talvipäivänseisauksen jälkeen päivä pitenee noin viisi minuuttia viikossa. Samalla alkaa astronominen talvi, joka päättyy kevätpäiväntasaukseen.

Juhannusta 2016 juhlitaan lauantaina 25. kesäkuuta. Siihen on enää 186 päivää, siis 0,51 vuotta – tai 16070400 sekuntia! Vappu tulee vielä nopeammin, siis 131 päivän kuluttua.

Pimeys on ihan ok!

Pimeys voi olla myös matkailuvaltti! Se, ettei turhaa valoa ole, on haluttu ominaisuus esimerkiksi luontokohteissa. Monet kaupungit kun on valaistu katulampuin ja mainosvaloin vuorokauden ympäri.

Esimerkiksi Galloway Forest Park Skotlannissa mainostaa itseään pimeän taivaan kohteena. Arizonalainen Flagstaffin kaupunki sai ensimmäisenä maailman pimeimmän kaupungin tittelin. 

Valosaaste

  • Ihmisen aiheuttamaa
  • Syntyy esimerkiksi asutuksesta
  • Voi aiheuttaa unettomuutta ja hormonihäiriöitä
  • Haittaa myös tähtitaivaan ihailemista

Uudesta-Seelannista löytyy maailman ensimmäinen pimeän taivaan reservaatti, Aoraki Mackenzie Dark Sky Reserve. Big Bend National Park Texasissa taas on virallisesti 48 osavaltion pimein!

Pimeille taivaille on jopa oma järjestö: International Dark Sky Association.

Kuvagalleria 6 kuvaa - katso

Talvipäivänseisauksen juhlia

Talvipäivänseisauksen juhlia

Talvipäivänseisausta juhlitaan esimerkiksi Englannissa Stonehengen monumentilla. 5000 vuotta vanha Stonehenge on maailman kenties kuuluisin esihistoriallinen monumentti.

Juhlimaan odotetaan tuhansia ihmisiä. Monumenttia pääsee ihailemaan heti, kun on "tarpeeksi valoisaa".

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Tänään on myös aiheeseen sopiva kansainvälinen Lyhytelokuvapäivä, jota juhlitaan ympäri Suomea!

Musta joulu?

Vuoden 2015 joulu uhkaa jäädä mustaksi. Vuoden 1965 Tapaninpäivänä lunta oli ennätysmäärä: Etelä-Suomessakin lunta oli puoli metriä, ja Tuusulan Ruotsinkylässä 85 senttiä!

Juttua korjattu 22.12 klo 10.04: vappuun on 131, ei 101 päivää.

Lue myös:

    Uusimmat