Sihvonen: Teemu Selänteen hutikuti vertautuu Kalervo Kummolan, Veli-Pekka Ketolan ja Jürgen Kloppin täysosumiin

28:36
Koronaviruspandemian tilannetta päivitettiin MTV Uutiset Livessä 23. maaliskuuta.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen näpäyttää tiistai-kolumnissaan Teemu Selännettä, joka otti Twitterissä kantaa koronakriisin osalta siihen, miten pääministeri Sanna Marinin ja presidentti Sauli Niinistön olisi toimittava.

Entinen jääkiekkoilija Teemu Selänne otti kantaa Twitterissä koronakriisiin Suomessa. Tuossa epäsuora lainaus, sisältö kuvaten ja säilyttäen:

Arvoisat Sanna Marin, Sauli Niinistö ja kumppanit. Teidän linjaukset, kehotukset ja varoitukset tätä kauheaa virusta kohtaa eivät näköjään kaikille tehoa, nyt on viimeistään aika laittaa stop tähän hulluuteen. Ollaan jo nyt myöhässä. Apteekit ja ruokakaupat auki, toivottavasti muut kiinni.

En tahdo sanoa, ettei Teemu Selänteellä olisi sananvapautta ottaa kantaa mihin tahansa asiaan. Tahdon sanoa, että niin Selänteen kuin kenen tahansa muunkin julkisuudesta tutun kannattaisi aina tapauskohtaisesti punnita, mistä sanoo, mitä sanoo.

Kun futiskoutsi Jürgen Kloppilta kysyttiin koronviruksen tiimoilta, hän teki täysin selväksi, ettei hänellä ole ekspertiisiä asian suhteen. Klopp vieläpä provosoi tilannetta toteamalla, että hän on valmentaja, hänellä on lippis ja ruokkoamaton parta.

Juttu jatkuu kuvan alla

Herrasmiehet Kalervo Kummola ja Veli-Pekka Ketola vuorostaan pidättäytyivät neuvomasta pääministeriä ja presidenttiä, sen sijaan he antoivat vaaravyöhykkeessä oleville vanhuksille, ikätovereilleen ja sitä vanhemmille yksiselitteisen viestin: pysytään sisällä ja poissa turhista ihmiskontakteista, kuten viranomaiset ja hallitus ovat kehottaneet.

Mahtoiko Selänne ajatella, että hallitus ja presidentti kiihdyttäisivät toimiaan hänen ulostulonsa myötä? Jos hän niin ajatteli, hän erehtyi pahemman kerran. Hallituksen, presidentin ja virkakunnan alulle laittamat prosessit etenevät niin kuin ne etenevät.

Sitä Selänne ei tullut varmasti ajatelleeksi, että hän saattaa lietsoa twiitillään lisää hysteriaa omien kannattajiensa ja seuraajiensa piirissä.

Ja se oli joka tapauksessa kömpelyys, että hän alkoi neuvoa ja esittää toiveitaan pääministerille ja presidentille. ”Ollaan jo nyt myöhässä”, on tyhmänpuoleinen huomautus.

Kyse ei ole edes siitä, oliko ja onko Selänne oikeassa vai väärässä viestinsä sisällön kanssa. Kaikissa tapauksissa Selänne on joka tapauksessa ohuemman informaation vallassa kuin ne, joilta hän vaatii kovia toimenpiteitä ymmärtämättä eri toimenpiteiden monimutkaisia vaikutussuhteita yhteiskuntaan.

Juttu jatkuu kuvan alla

Ongelma on, että Matti Meikäläinen tietää ja ymmärtää koronatilanteesta yhtä vähän kuin Teemu Selänne, mutta Selänteen kömpelön twiitin sisältö leviää satojen tuhansien ihmisten tietoisuuteen.

Ja jos Selänne twiittaakin, niin sitten hän twiittaa, mutta erityisesti yllätyin – enkä sittenkään, tosi sanoen, yllättynyt –, että eri mediat niin kernaasti toimivat Selänteen ääntä voimistavana äänitorvena.

Korostan, vertailun vuoksi, että herroilla Klopp, Kummola ja Ketola on sellaista elämänviisautta, etteivät he suin surmin lähde esiintymään asiassa, josta he eivät riittävästi ymmärrä.

Toki sillä tavalla Selännettä voi myös puolustaa, ja puolustankin, että kun katson Twitteriin tai muuhun sosiaaliseen mediaan, ei Selänne ole todellakaan koronakriisin ainoa ”asiantuntija”. Neuvoja ja varmoja mielipiteitä satelee oikealta ja vasemmalta.

Jollakin tapaa kyse taitaa olla myös siitä, että päällä oleva kriisi kutsuu puoleensa aivan kuin avointa toria, jossa jokainen voi hoitaa omaa traumaansa mölyt mahastaan ulos huutaen.

Ehkä osaltani riittää, kun pesen käteni tästä ja totean, ettei minulla ole viisasten kiveä tähän asiaan. Joitakin tuntoja saattaa olla sisälläni, mutta punnitsen ne vain tunteiksi, ehkä peloiksikin, joiden kuuluttaminen ei auta ketään eikä mitään.

Peukkuni ylös Kale ja Vellu; peukkuni alas, Teemu!

Selänteeltä luiskahti hutikuti, Kummolalta ja Ketolalta täysosumat.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja