Mainos

Toimituspäällikön kommentti: Selänteen mielipiteen ei pitäisi yllättää ketään

Suomalainen maahanmuuttokeskustelu, varsinkin sosiaalisessa mediassa, on yleensä sotkuista älämölöä, jossa itse asiaan keskittyminen on hento sivujuonne. Sen sijaan sitä käydään leimaamisen, henkilökohtaisuuksiin menevän osoittelun ja tietoisen väärinymmärtämisen pahansuovassa hengessä.

Keskustelu päätyy lyhyessä ajassa retoriselle akselille rasistit-suvakit eikä tietenkään johda yhtään mihinkään paitsi hetkellisiin tunnekuohuihin.

Näin kävi myös tuoreimmassa somekohussa, jonka keskiössä on entinen ammattijääkiekkoilija Teemu Selänne.

Selänne intoutui Twitterissä antamaan tukea urheilun monitoimimieheksi tituleeratun Aleksi Valavuoren mielipidekirjoitukselle, jossa tämä moittii suorin sanoin Suomen ”nykyistä pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaa” ja vaatii poliitikkoja myöntämään ja korjaamaan tehdyt virheet.

Suora sitaatti Valavuoren kirjoituksesta: ”Missä vaiheessa riittää? Kuinka monta joukkoraiskausta pitää vielä tapahtua, että te koko maailmaa halailevat uskallatte nostaa kätenne pystyyn ja myöntää, ettei tämä kaikkien kulttuurien kohtaaminen täällä kaukana pohjolassa nyt ollutkaan kovin loppuun asti mietitty saippuakuplapuhallus.”

Valavuoren kirjoituksesta voi päätellä, ettei hän seuraa politiikkaa kovinkaan tarkasti. Jos seuraisi, hän olisi pannut merkille, että viime kuukausina Suomen linja turvapaikanhakijoihin on kiristynyt oleellisesti. Rajoja on tilkitty ja seulaa kiristetty.

Ja jo ennen siirtolaiskriisin puhkeamista Suomen linja oli länsieurooppalaisittain tiukemmasta päästä; hyvä vertailukohta on Ruotsi, jonka ovet ovat olleet selkosen selällään vuosikausia.

Suomalaisia kuten monia muitakin eurooppalaisia päättäjiä voi kyllä moittia siitä, että siirtolaiskriisiin ei ollut millään lailla valmistauduttu.

Siinä Valavuori on oikeassa, että sinisilmäisyydestä maksetaan nyt kovaa hintaa muutenkin kuin 30 000 tulijan ylläpitokustannuksissa. Seksuaalirikosten määrä on kasvanut, ja epäiltyinä on turvapaikanhakijoita. Suomalaisten turvallisuudentunne on heikentynyt ja yhteiskuntarauha järkkyy.

Entä sitten Teemu Selänne?

Lienee kohtuutonta olettaa, että kiekkolegenda tuntisi suomalaisen pakolais- ja turvapaikkapolitiikan päälinjoja ennen ja nyt. Yli kaksikymmentä vuotta Pohjois-Amerikassa on varmasti riittävä aika myös vieraannuttamaan meikäläisestä keskustelukulttuurista.

Ylipäätään urheilijan, joka on ikänsä asennoitunut voittamaan, voi olla vaikea mieltää, että suomalaisella somekentällä todennäköisin vaihtoehto maahanmuuttokeskustelussa on epäonnistuminen.

Julkikuvastaan tarkka Selänne tuskin tavoitteli pääsyä rasisti-suvakkiväittelyn ristituleen.

Selänteen mielipiteessä sinänsä ei näyttäisi olevan aihetta suureen kohuun. Jos viiden twiitin ja kahden re-twiitin perusteella yrittää päätellä Selänteen asennoitumista, hän näyttäisi edustavan ennemminkin nykysuomalaista valtavirtaa kuin minkään laidan hörhöjä – hän tukee maahanmuuttopolitiikan kiristämistä ja vaatii kovempia rangaistuksia seksuaalirikollisille.

Miksi siis Selänteen twiittailu on saanut niin paljon huomiota? Ehkä siksi, että hänen yhteiskunnallinen aktiivisuutensa on tullut monelle yllätyksenä. Tai siksi, että moni some-aktiivi on hänen kanssaan eri mieltä maahanmuuttopolitiikasta.

Selänne itse kuitenkin on jo useampaan otteeseen osoittanut, ettei mielipidevaikuttaminen ole hänelle vieras laji.

Jo vuonna 2000 presidentinvaalien toisella kierroksella hän ilmoittautui Esko Ahon (kesk.) tukijaksi. Ja Sauli Niinistön valintaa tasavallan presidentiksi hän edisti 10 000 euron kampanjalahjoituksella.

2:09

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.